ΔΕΠΑ: Ενστάσεις για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη

Εφόσον δεν εξασφαλίζεται η κατανάλωση ποσοτήτων
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 10:48

ΣΟΒΑΡΕΣ αντιρρήσεις, για τη σκοπιμότητα εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Κρήτη, εφ' όσον δεν εξασφαλίζεται η κατανάλωση ποσοτήτων, που θα καθιστούν βιώσιμη την επένδυση, εκφράζει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Οι ενστάσεις της κρατικής εταιρείας, έλαβαν συγκεκριμένη μορφή, μετά την ανακοίνωση από τη διοίκηση της ΔΕΗ, του προγράμματος των νέων επενδύσεων ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη.

Οι ενστάσεις της ΔΕΠΑ, εστιάζονται στο ότι το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τις νέες μονάδες και τη μετατροπή των παλαιών, δεν προσφέρει εγγυήσεις που να καθιστούν βιώσιμη την επένδυση για εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και μετατροπής του σε φυσικό αέριο (LNG Termninal).

Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, υπό τις παρούσες συνθήκες, η επένδυση για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη, θα απαιτούσε εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτροπαραγωγής για καύση αερίου, τουλάχιστον 800 μεγαβάτ, έναντι των 500 που προτείνει η ΔΕΗ σε πρώτη φάση.

Εξάλλου υψηλά ιστάμενες πηγές της ΔΕΠΑ που ερωτήθηκαν για την προοπτική εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο, απαντούσαν ότι η εταιρεία καλύπτει όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για να εισαχθεί οποιαδήποτε στιγμή. Διευκρίνιζαν ωστόσο, ότι προηγουμένως θα πρέπει να λήξει η εκκρεμότητα με την άσκηση του δικαιώματος της ΔΕΗ για αγορά από το δημόσιο του 30% των μετοχών της και βεβαίως, να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή σε ό,τι αφορά τις συνθήκες της αγοράς.

Τέλος, από τη ΔΕΠΑ επιβεβαίωναν ότι ξεκίνησαν συζητήσεις με τη ΔΕΗ για την αναθεώρηση της ισχύουσας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα