Τalk of the market: Η εξάρτηση από την Κίνα και ο τραπεζικός γόρδιος δεσμός

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 11:18
UPD:11:18

Mεταβλητότητα επικρατεί στα χρηματιστήρια ενόψει των προειδοποιήσεων των εταιρειών για τις επιπτώσεις στην δραστηριότητα και στα οικονομικά τους μεγέθη από την επιδημία του κορονοϊού (CoVid-2019) στην Κίνα. Τον χορό άνοιξε η Apple χθες και έπεται συνέχεια. 

Στην Ελλάδα επικρατεί ηρεμία προς το παρόν, αν και η εξάρτηση από τις κινεζικές εισαγωγές είναι σημαντική για τη δραστηριότητα πολλών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, η Jumbo, με ηγετική θέση στο εγχώριο λιανεμπόριο, η οποία εισάγει το 70% των προϊόντων της από την Κίνα, αποθεματοποίησε αρκετό καιρό πριν, ενόψει της περιόδου εορτασμού του κινεζικού νέου έτους. Παρακολουθεί τις εξελίξεις και περί τις 15 Μαρτίου θα επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο αναζητούνται καταλύτες που θα ανατροφοδοτήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον κινητοποιώντας συναλλαγές σε δεικτοβαρείς μετοχές, των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων.

Ειδικά στις τράπεζες δυνητικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το ενδεχόμενο επίλυσης του προβλήματος με τις κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου “Ηρακλής”, που τείνει να γίνει γόρδιος δεσμός. Οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν την πρόσθετη επιβάρυνση μέσω σταθμισμένου ενεργητικού (RWA) λόγω επίδρασης στα κεφάλαιά τους και το δημόσιο θέλει να αποφύγει πρόσθετη εγγύηση για τα κύρια ομόλογα που θα εκδόσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του σχεδίου “Ηρακλής”. Δύσκολη η σύγκλιση για τις αρμόδιες αρχές, SSM και ΕΒΑ.

Μειώνει τη συμμετοχή της στη Eurobank η Pimco. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η Pacific Investment Management Company LLC (Pimco) περιόρισε το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των μετοχών της κάτω από 5%. Υπενθυμίζεται ότι η Pimco μαζί με την Fortress ήταν μονομάχοι στο πλαίσιο της μεταβίβασης της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS της Eurobank σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Aύξηση εσόδων και ισχυρή κερδοφορία για τον ΟΤΕ στην Ελλάδα, με σημαντική ώθηση και από τη Ρουμανία στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, δημιουργούν ένα θετικό μίγμα. Ωστόσο, αυτό που κάνει υπερήφανη τη διοίκηση, όπως σχολίασε ο επικεφαλής του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ, σε συνδυασμό με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αύξηση εσόδων κατά 7% και προσαρμοσμένου EBITDA κατά 9,4% πέτυχε ο όμιλος στο δ΄τρίμηνο του 2019. Ενώ σε επίπεδο έτους ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,907 δισ. ευρώ με αύξηση 2,9% και το προσαρμοσμένο EBITDA σε 1,364 δισ. ευρώ με αύξηση 3,6%.

Στη δέσμευση του πακέτου μετοχών της Dufry AG που κατέχει η Folli Follie προχώρησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κίνηση που έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την εισηγμένη εταιρεία, μεσούσης της διαδικασίας προώθησης συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της και ενόψει της τοποθέτησης νέων μελών στη διοίκηση (σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συζητείται σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών) αλλά και της αυριανής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Η συνολική συμμετοχή της Folli Follie στην Dufry είναι 804.728 μετοχές, μέρος των οποίων τελούσε σε καθεστώς διαιτησίας με τον ελβετικό όμιλο, με την αξία του να υπολογίζεται σε 64,4 εκατ. ευρώ, με βάση το χθενινό κλείσιμο της μετοχής. 

Στις δραστηριότητες περί των νέων καπνικών προϊόντων που συνδέονται με τη μείωση του παραδοσιακού καπνίσματος θα συνεχίσει να επενδύει η Παπαστράτος ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Ο φιλόδοξος στόχος της εταιρείας όμως, σύμφωνα με τα όσα είπε σε παρουσίαση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, είναι ένα εκατ. καπνιστές να εγκαταλείψουν το τσιγάρο μέχρι το 2021. 

Στο μέτωπο της οικονομίας σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 766 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 209 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 442 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει μείωση 16% έναντι του στόχου λόγω μειωμένων εσόδων ΠΔΕ και αυξημένων επιστροφών φόρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα