Στα 149 δισ. ευρώ η συνεισφορά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στην ευρωοικονομία

Στα 685.000 άτομα το προσωπικό του κλάδου σε θάλασσα και ξηρά - 2 εκατ. έμμεσες θέσεις
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 07:10
UPD:07:11

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Στα 149 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική συνεισφορά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στην οικονομία της Ε.Ε., ενώ η άμεση συνεισφορά φτάνει τα 54 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο κλάδος απασχολεί 685.000 προσωπικό σε θάλασσα και ξηρά, ενώ από τη λειτουργία του δημιουργεί έμμεσα περισσότερες από 2 εκατ. θέσεις εργασίας. Μάλιστα, κατά μέσο όρο ο κάθε εργαζόμενος παράγει 78.000 ευρώ ετησίως (άμεση συνεισφορά), ποσό που παραμένει υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ για κάθε ένα ευρώ από τη ναυτιλία δημιουργείται ακόμα 1,8 ευρώ στην οικονομία.   

Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην τελευταία έρευνα της Oxford Economics που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA).

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ECSA, μια άμεση σύγκριση με την αντίστοιχη μελέτη του 2015 δεν είναι εφικτό να γίνει, λόγω αλλαγών στη μεθοδολογία αλλά και στις πηγές άντλησης των δεδομένων. Παρ’ όλα αυτά η ECSA σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία, με λίγες εξαιρέσεις, υφίσταται έντονες πιέσεις από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της συμβολής στο ΑΕΠ της Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει υπό πίεση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα