Hellastat: Θετικές οι προοπτικές του κλάδου υπηρεσιών υγείας

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 14:12

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. (www.hellastat.eu ), ο κλάδος των ιδιωτικών Υπηρεσιών Υγείας χαρακτηρίζεται από ισχυρές τάσεις ανάπτυξης, συγκέντρωση της αγοράς σε μεγάλους ομίλους, υψηλές δαπάνες σε τεχνολογία και εξειδικευμένο προσωπικό και προσπάθεια εξειδίκευσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι θετικές εξελίξεις έχουν συμβάλλει στην συγκέντρωση κεφαλαίων από διάφορους άλλους κλάδους, καθώς επίσης και από άλλες χώρες.

Αυτή η τάση των κεφαλαίων για επενδύσεις στον χώρο των υπηρεσιών υγείας πηγάζει από τις ευνοϊκές προοπτικές του κλάδου, οι σημαντικότερες από τις οποίες συνοψίζονται στις εξής:

- Τα διαρθρωτικά προβλήματα του Ε.Σ.Υ., που εντοπίζονται κυρίως σε ελλιπείς υποδομές, στην τεχνολογική υστέρηση, στην έλλειψη κατάλληλου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

- Η γεωγραφική ανισοκατανομή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων η οποία δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών μικρότερων περιφερειακών μονάδων και κέντρων υγείας, είτε μέσω δημιουργίας νέων κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

- Η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού καθώς και την αύξηση της έκθεσης των ατόμων σε επιβαρυντικές για την υγεία τους καταστάσεις με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας.

- Ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και της ταχύτητας ανταπόκρισης των ιδιωτικών κλινικών, με επέκταση των εγκαταστάσεων για στέγαση νέων εξειδικευμένων τμημάτων και των επενδύσεων σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αρκετοί όμιλοι περιλαμβάνουν, εκτός από γενικές κλινικές, τμήματα μαιευτικής κλινικής, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, βλαστοκύτταρα και διαγνωστικά κέντρα.

- H υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν οι εταιρείες του κλάδου.

- H επέκταση σε αγορές του εξωτερικού, ιδιαίτερα σε χώρες της βαλκανικής χερσονήσου και της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εμφανίζουν και τις σημαντικότερες ελλείψεις σε υποδομές υγείας.

Τα ανωτέρω αποτελούν βασικά συστατικά της αγοράς και αναμένεται να συμβάλουν στην επιτυχή έκβαση των επενδύσεων που πραγματοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υφιστάμενες εταιρείες προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη αξιοποίηση των τεχνολογιών, της τεχνογνωσίας και της εξειδίκευσής τους, μείωση του κόστους λειτουργίας τους και ενίσχυση απέναντι στις επιθετικές κινήσεις από άλλους κλάδους δημιουργούν συμμαχίες, συνενώσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες.

Παρά τις αναμφίβολα θετικές προοπτικές που παρουσιάζουν οι εταιρείες του κλάδου, υπάρχουν και σημαντικές αδυναμίες και μελλοντικές απειλές για αυτές όπως:

- Η επέκταση των δημόσιων κλινικών και η δημιουργία νέων μέσω ΣΔΙΤ, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντικό ανταγωνιστή για τις ιδιωτικές κλινικές.

- Το πολύπλοκο και αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο το οποίο δεν βοηθά στην ίδρυση νέων, μικρών εταιρειών.

- Η χαμηλή επάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό.

- Η ισχυρή παρουσία μεγάλων μονάδων στις αστικές περιοχές με αποτέλεσμα την δημιουργία ανταγωνισμού σε τοπικό επίπεδο.

- Η σημαντική επιβάρυνση με δανειακές διευκολύνσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα με αποτέλεσμα την επιβάρυνση με τόκους παρά τον αρνητικό εμπορικό κύκλο.

Τα αποτελέσματα του 2006

Στο δείγμα της μελέτης της Hellastat έχουν περιληφθεί 338 επιχειρήσεις.

Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας εξακολούθησε να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό κατά το 2006. Συγκεκριμένα το 2006 ο Κύκλος Εργασιών των 338 εταιρειών που απαρτίζουν το δείγμα της μελέτης αυξήθηκαν σε €1.608,1εκ., αυξημένος κατά +17,3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Αναφέρεται ότι περίπου 2 στις 3 εταιρείες (63,6%) βελτίωσαν τον Κύκλο Εργασιών τους, διαμορφώνοντας τη μέση μεταβολή πωλήσεων του δείγματος στο 9,9%, επίπεδο που υπερβαίνει την αντίστοιχη μέση μεταβολή τριετίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (6,8%).

Επιπλέον, επισημαίνονται οι εξής χρηματοοικονομικές διαπιστώσεις:

- Τα Μικτά Αποτελέσματα το 2006 αυξήθηκαν κατά 18,6%, σε €363,7 εκ.

- Τα Έξοδα Διοίκησης εμφανίζουν σημαντική άνοδο.

- Tα ΚΠΤΦΑ βελτιώθηκαν κατά 19,5% σε σχέση με το 2005, σε €252,80 εκ., συνέπεια κυρίως της διατήρησης των Μικτών Αποτελεσμάτων σε υψηλά επίπεδα.

- Η προ φόρων κερδοφορία εμφανίζει την ίδια θετική εικόνα με τα ΚΠΤΦΑ, καθώς 239 επιχειρήσεις σημείωσαν κέρδη εκ των οποίων οι 124 τα βελτίωσαν.

- Το Περιθώριο ΚΠΤΦΑ το 2006 επανακάμπτει μετά από μια χρονιά ύφεσης, ανερχόμενο στο επίπεδο του 17,9%. Αντιθέτως, το Περιθώριο ΚΠΦ μειώνεται σε 10,1%, από 10,9% την προηγούμενη χρήση, καθώς επηρεάστηκε από τα υψηλότερα αρνητικά έκτακτα αποτελέσματα.

- Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν την υψηλότερη αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων (38,5%) συγκριτικά με τα υπόλοιπα τμήματα της αγοράς, λόγω της ικανότητάς τους να διαμορφώνουν ανώτερο Περιθώριο ΚΠΦ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα