Αpple και κοροναϊός βυθίζουν μετοχές και ευρώ

Μαζική στροφή στην ασφάλεια των ομολόγων
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 15:01
REUTERS/STAFF

Οι αγορές είχαν έως τώρα επιδείξει αντισώματα στις προειδοποιήσεις οίκων και διεθνών οργανισμών για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στη οικονομία. Δεν θα μπορούσαν όμως να αγνοήσουν το ηχηρό καμπανάκι από την κορυφαία τεχνολογική εταιρεία του πλανήτη. Εάν η πανίσχυρη Apple δέχεται πλήγμα στα έσοδά της από την επιδημία και τα όσα αυτή προκαλεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και το κινεζικό δίκτυο λιανικής, τότε μία μικρότερες επιχειρήσεις με μεγαλύτερη εξάρτηση από την Κίνα τα πράγματα θα είναι πραγματικά δύσκολα. 

Υπό τις συνθήκες αυτές τα χρηματιστηριακά ταμπλό δείχνουν σήμερα κόκκινο με τις τεχνολογικές μετοχές να αιμορραγούν περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο ενώ στην αγορά συναλλάγματος μεγάλος ηττημένος είναι το ευρώ που υποχωρεί σε χαμηλά τριών ετών έναντι του δολαρίου. Υπό ισχυρή πίεση βρίσκεται και το πετρέλαιο. Από την άλλη ευνοημένα είναι ξανά τα ομόλογα στα οποία στρέφονται οι επενδυτές για ασφάλεια, αλλά και ο χρυσός με την τιμή του σε υψηλά δύο εβδομάδων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,6%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,9% και στη Φραγκφούρτη ο DAX  ακολουθεί με απώλειες 0,8%. Στο -0,6% και ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο στέκεται κόντρα στο αρνητικό ρεύμα με άνοδο 0,6%. 

Την ίδια ώρα το ευρώ προσγειώνεται στα 1,0824 δολάρια με τους αναλυτές να μην αποκλείουν περαιτέρω υποτίμησή του μετά και την άκρως απογοητευτική έρευνα του ZEW για το επενδυτικό κλίμα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Πτώση 0,4% και για το δολάριο Αυστραλίας, ενώ σε ποσοστό 0,2% ενισχύεται το ιαπωνικό γεν, που θεωρείται μαζί με το ελβετικό φράγκο καταφύγιο σε περιόδους φορτούνας. 

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, το 10ετές Bund είδε την απόδοσή του να υποχωρεί έως και το -0,43%, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Πτώση παρουσιάζουν οι αποδόσεις του συνόλου σχεδόν των τίτλων του ευρώ. Σταθερή στο 0,95% παραμένει εκείνη του ελληνικού 10ετους. 

Στην αγορά εμπορευμάτων την ώρα που η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρεί 2% στα 56,51 δολάρια, εκείνη του χρυσού σκαρφαλώνει στα 1590,80 δολάρια ανά ουγκιά. 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα