Market Beat: Χωρίς αρωγή στην άνοδο από τα διεθνή η συσσώρευση καλά κρατεί

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 09:36
UPD:09:59

Του Κώστα Ιωαννίδη

 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Υπάρχει μια ιδιόμορφη «απορρόφηση» της διεθνούς αισιοδοξίας από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Η διάθεση για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα, όταν περνάει από τα φίλτρα που χρησιμοποιούν οι επενδυτές στην αθηναϊκή αγορά, μειώνεται. Σημειώναμε από την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη και στη διάρκεια της αδείας μας, ο Γ.Δ. δεν απομακρύνθηκε από τη ζώνη γύρω από τις 920 μονάδες.

Ο Κώστας Φέγγος αναζητώντας το θετικό μήνυμα από τις συναλλαγές της περασμένης βδομάδας σημείωσε: “Το γεγονός ότι δεν σπάσαμε καθοδικά τις 900 μονάδες, ήταν το θετικό της βδομάδας που πέρασε. Σε μια βδομάδα που τα Ελληνικά επιτόκια έπεσαν κάτω από το 1%, που η Κυβέρνηση ανακοινώνει μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια και στρατηγικές συμμαχίες και που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο συνέχισε να ακολουθεί τη νωχελική του πορεία.

Όταν εξελέγη η νέα Κυβέρνηση πέρυσι τον Ιούλιο, ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 899 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει δώσει μια μέση απόδοση της τάξης του 3% και έχει ανέβει στις 920, περίπου, μονάδες. Αντίστοιχα ο Dow την προηγουμένη των Ελληνικών εκλογών, ήταν στις 26.922,12 και το τελευταίο εξάμηνο έχει δώσει απόδοση της τάξης του 9,20% κατακτώντας συνέχεια υψηλότερα επίπεδα τιμών”.

Μετά τη χθεσινή σύνοδο ο Ηλίας Ζαχαράκης παρατηρούσε: “O τζίρος σε αισθητά χαμηλά επίπεδα, με την Αγορά να συσσωρεύει με αργούς ρυθμούς, ψάχνοντας τον καταλύτη για να βγάλει κίνηση. Από την άλλη είχαμε αρκετά ημερήσια αγοραστικά σήματα, γεγονός που προδιαθέτει για πιο έντονη ανοδική κίνηση.”

Η  Eurobank Equities εκτιμούσε: “Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό και των μικτών τάσεων στις Αγορές του εξωτερικού, η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να συσσωρεύει.”

Η Merit Sec επισημαίνει: “Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 930 μονάδες. Το Χ.Α. θα συνεχίσει να εξαρτάται την πορεία των Ξένων Αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί ανοδικοί καταλύτες. Ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα 4ου τριμήνου την Τετάρτη 19/02”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Την Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα Φεβρουαρίου και η προθεσμία υποβολής προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η περαιτέρω ανοδική κίνηση του ΓΔ απαιτεί ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση, ώστε να διαφοροποιηθεί το σκηνικό συσσώρευσης που συντελείται στις τελευταίες συνεδριάσεις. Είναι επομένως πιθανό να διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα μια ανάλογη συμπεριφορά για το ΓΔ”.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: “Η Αγορά κινείται, στα γνωστά μοτίβα, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις 939 μονάδες, για να ξαναμπεί σε βραχυπρόθεσμα ανοδική τροχιά. Αντιστάσεις στις 926 - 939 και στηρίξεις στις 911 και 897 μονάδες. Κλειδί, ο όγκος συναλλαγών, που παραμένει σταθερά χαμηλός, ενώ η ρευστότητα και η επενδυτική διάθεση στις Αγορές ομολόγων, είναι στα ύψη. Ζήτημα χρόνου, η ρευστότητα να εξαπλωθεί και στην Αγορά μετοχών, όπως συμβαίνει, κατά ένα μέρος, στις Διεθνείς Αγορές. Στις αρχές Μαρτίου 2020 το ομολογιακό δάνειο 350 εκατ. της Lamda, με επιτόκιο στο 3%”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη για τους S&P και Nasdaq μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω του αριθμού θυμάτων του κορωναϊού στην Κίνα, μετά την υιοθέτηση νέων μεθόδων επαλήθευσης των κρουσμάτων.

Θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης γι αυτή ανήλθε τον Φεβρουάριο στις 100,9 μονάδες από 99,8 τον προηγούμενο μήνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,09% ή 25 μονάδες στις 29.398,08, ο S&P σημείωσε άνοδο +0,18% στις 3.380,16 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,2% στις 9.731,18 μονάδες.  Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa Inc. (+1,3%) και American Express (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των IBM (-2,4%) και Walgreens Boots (-1,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε για τέταρτη διαδοχικά μέρα από τα χαμηλά έτους, σημειώνοντας άνοδο 1,2% στα 52,05 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,59%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι δεσμεύσεις των κινεζικών αρχών για νέα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας και «ενέσεις» ρευστότητας έδωσαν ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ευρωπαϊκές μετοχές και τον γερμανικό δείκτη DAX να σημειώνουν ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό ρεκόρ.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX έκλεισε με άνοδο 0,3%, έχοντας ως στήριγμα τις μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων, με κέρδη πάνω από 1%. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές.

Η αποφασιστικότητα των αρχών του Πεκίνου να στηρίξουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία ώστε να αντεπεξέλθει στον αντίκτυπο του κοροναϊού τροφοδότησαν κλίμα αισιοδοξίας στις διεθνείς αγορές. Ο όγκος των συναλλαγών περιορισμένος, καθώς η Wall Street ήταν κλειστή, λόγω της αργίας για την Ημέρα των Προέδρων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μέτρα χρηματοδότησης 200 δισ. γιουάν(29 δισ. δολάρια) προς τις εμπορικές τράπεζες, ενώ μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 3,15%. Τα μέτρα στήριξης έδωσαν ώθηση στις αγορές μετοχών. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε ενισχυμένος 0,29%, ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE σημείωσε άνοδο 0,33%. Με κέρδη 0,27% έκλεισε και ο CAC 40 του Παρισιού, ενώ ο FTSE MIB του Μιλάνου ξεχώρισε σε επιδόσεις, με άνοδο 1,02%.

ΧΑ

To θετικό momentum στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στο Χ.Α. Ο γενικός δείκτης, αν και πάσχισε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος, έκλεισε με πτώση 0,27% και κάτω από τις 920 μονάδες. Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup και τις προσδοκίες για μια στροφή των υπουργών Οικονομικών προς περισσότερο επεκτατική πολιτική, οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, γεγονός που αποτυπώθηκε στον τζίρο, που ήταν μόλις 32,04 εκατ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσερισήμισι μηνών.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών και κυρίως των Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,16% και Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ-0,68% ενώ η άνοδος των ΕΛ.ΠΕ και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,17% προσέφεραν στήριγμα. Ο επιμέρους δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,24% και ο δείκτης μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκανε βουτιά -0,58%.

Το Χ.Α. έκλεισε με πτώση παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ. Στη Νέα Υόρκη, η Wall Street παρέμενε κλειστή, λόγω της αργίας για την Ημέρα των Προέδρων. Οι ελληνικές μετοχές δεν κατάφεραν να βρουν στήριγμα στις επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά και κάτω από το 1%, αντανακλώντας την ενισχυμένη επενδυτική εμπιστοσύνη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με χαμηλούς όγκους αντιμετωπίζουν οι traders την συσσώρευση

Στην πρώτη σύνοδο της τρίτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο κυρίως στο πρώτο μέρος και στο αρνητικό σχεδόν αποκλειστικά μετά τις 15:00.  Τον έκλεισαν δε, 7,08 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 2328,49 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:01. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 16:50, και ήταν οι 2312,51  μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2315,26. Το κλείσιμο στις 2313,70 από 2320,78 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,31% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε  στα 9,347 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 818 συμβόλαια με ανώτερο τις 2329,00 και κατώτερο τις 2315,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2317,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 606 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με ανώτερο τις 2330,00 και κατώτερο τις 2314,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2319,50 από 2320,00 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 1153 ανοικτών θέσεων. Για την κυρίαρχη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 8670 ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 10 ΣΜΕ λήξης Απριλίου για να ανοίξουν 10 ΣΜΕ σε αυτή.

Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 17 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2250 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 32 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμή εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2350 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta sec σημείωνε πρόσφατα για την τρέχουσα δυναμική της αγοράς: Οι τζίροι αν και ενισχύθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ευνοούν την ανάπτυξη μιας ισχυρής ανοδικής δυναμικής και επομένως η γνωστή πλάγια κίνηση θα είναι ένα από κύρια χαρακτηριστικά του βήματος της Αγοράς. Η ως τώρα διαγραμματική συμπεριφορά της Αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση, καθώς η πτωτική δυναμική έχει ανασχεθεί και οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις μαζεύονται σχετικά εύκολα στο τέλος κάθε συνεδρίασης. Συμπερασματικά, η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να εξομαλύνει περαιτέρω τις διακυμάνσεις και να κρατήσει την απόσταση ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“O τζίρος σε αισθητά χαμηλά επίπεδα, με την Αγορά να συσσωρεύει με αργούς ρυθμούς, ψάχνοντας τον καταλύτη για να βγάλει κίνηση. Από την άλλη είχαμε αρκετά ημερήσια αγοραστικά σήματα, γεγονός που προδιαθέτει για πιο έντονη ανοδική κίνηση.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι το κλειδί στην μεγάλη εικόνα, μιας και τα 4 τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να επανακάμψει πάνω από τις 1000 μονάδες. που είναι και το επίπεδο των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Μπορεί να προχωράνε με σημαντικούς ρυθμούς οι μειώσεις των “κόκκινων” δανείων, παρόλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσει η έκβαση του σχεδίου “Ηρακλής”.

Με δειλά βήματα αρχίζει να υπάρχει άνοιγμα στα στεγαστικά δάνεια, όμως είναι ακόμα νωρίς για να πούμε ότι ο κλάδος λειτουργεί με κανονικές ταχύτητες.

Τα μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν πνοή στην ανάπτυξη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, κάτι που η Αγορά το αποτιμά κινούμενη με νωχελικούς ρυθμούς, μέχρι να δει οι αναγγελίες να αρχίσουν να γίνονται και πράξεις. Δυστυχώς το σύστημά μας είναι έτσι δομημένο και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να αλλάξει συνήθειες και δομές πολλών ετών, με την Κυβέρνηση να φαίνεται ότι καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για αυτό.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, περιμένοντας να πάρουμε και πάλι τάση για τα υψηλά μας, με αντίπαλο, προς το παρόν, τον χαμηλό τζίρο”.

Σήμερα

Οι  ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη αφού προηγούμενα η Wall Street υποχώρησε από τα ιστορικά της ρεκόρ μετά την ανακοίνωση της Apple Inc ότι δεν θα καλύψει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα έσοδα στο τέλος Μαρτίου για το πρώτο  τρίμηνο, καθώς η επιδημία του κοροναϊού επιβράδυνε την παραγωγή και εξασθένησε τη ζήτηση στην Κίνα.

Η προειδοποίηση από την πιο μεγάλη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψε την αισιοδοξία των επενδυτών ότι τα οικονομικά κίνητρα από το Πεκίνο και από τις άλλες χώρες θα προστατεύσουν την παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της επιδημίας.

Τα ΣΜΕ e-mini του S & P500 μειώθηκαν κατά -0,38% στις  ασιατικές συναλλαγές.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αρχικά υποχώρησε 0,65%, ενώ στις 9:15 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,07%. Ο Nikkei του Τόκιο υποχώρησε στο πρώτο μέρος -1,0% ενώ στις 7:55 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,40%. Οι μετοχές της αγοράς στη Shanghai μειώθηκαν κατά -0,2%, έχοντας κερδίσει σε εννέα από τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις σε μεγάλο βαθμό με τις ελπίδες για πολιτική στήριξη από το Πεκίνο, ενώ στις 9:15 δική μας ώρα είχε οριακά θετική μεταβολή +0,04%.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο για το μεσοπρόθεσμο δανεισμό της τη Δευτέρα, η οποία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μείωση του βασικού επιτοκίου αναφοράς την Πέμπτη.

Αλλά το φρόνημα διαταράχθηκε όταν η Apple είπε στους επενδυτές ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής της στην Κίνα άρχισαν να ανοίγουν ξανά αλλά οι δραστηριότητές τους αυξάνονται με πιο αργούς ρυθμούς από ό, τι αναμενόταν, ενισχύοντας τα σημάδια μιας ευρύτερης επίπτωσης στις επιχειρήσεις από την επιδημία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα