Ενεργειακή συμφωνία Αγκυρας - Τεχεράνης παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 16:01
UPD:16:04

Συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν Αγκυρα και Τεχεράνη παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις.

Η συμφωνία προβλέπει την από κοινού κατασκευή τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων, δύο στο Ιράν και ενός στην Τουρκία, δυναμικότητας 2.000 μεγαβάτ έκαστο, μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή».

Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Χιλμί Γκιουλέρ, αψηφώντας τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του, Παρβίζ Φατάχ, ότι στο μέλλον θα συναφθούν και νέες συμφωνίες με το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τους συμμάχους τους, εκ των οποίων και η Τουρκία, να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν εξαιτίας της άρνησης της Τεχεράνης να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.΄

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, στο σχέδιο συνεργασίας με το Ιράν συμμετέχουν εταιρείες του δημοσίου αλλά και ιδιωτικές. Το συνολικό ύψος του εγχειρήματος θα εκτιμηθεί λεπτομερώς στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Σημειώνεται ότι η Αγκυρα έχει ήδη υπογράψει, από τον περασμένο Ιούλιο, προσύμφωνο με την Τεχεράνη για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν προς την Ευρώπη, καθώς και για την ανάπτυξη, από τουρκικές εταιρείες, τριών πηγών φυσικού αερίου στο Ιράν.

Σήμερα η Τουρκία εισάγει ιρανικό φυσικό αέριο μέσω αγωγού που συνδέει την ιρανική πόλη Ταμπρίζ(βορειοδυτικά) με την Αγκυρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα