Ενας χρόνος κοινή πλατφόρμα ΧΑ - ΧΑΚ

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 16:37
UPD:16:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ/STR

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε (30/10/2006 - 30/10/2007) μαπό τη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ των χρηματιστηρίων Αθηνών και Κύπρου.

Τα οφέλη από την Κοινή Πλατφόρμα αφορούν και τα δύο Χρηματιστήρια, που είδαν τα δεδομένα τους να αλλάζουν κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας της, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, σχεδόν το 21,7% της καθημερινής συναλλακτικής δραστηριότητας στην κυπριακή αγορά (~€7,6 εκ.) πραγματοποιήθηκε από Μέλη ΧΑ, ενώ αντίστοιχα, το 0,9% της καθημερινής συναλλακτικής δραστηριότητας στην ελληνική αγορά (~ €7,8 εκ.) πραγματοποιήθηκε από Μέλη ΧΑΚ.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι ωφέλειες που απολαμβάνει το ΧΑΚ από την χρήση της Κοινής Πλατφόρμας είναι πολλαπλές και αφορούν σχεδόν κάθε έκφανση της λειτουργίας του. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Η κεφαλαιοποίηση στο ΧΑΚ αυξήθηκε κατά 106% κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας, φθάνοντας στις 30/10/2007 τα € 23.1 δισ. από € 11.2 δισ. που ήταν στις 30/10/2006.

• Ο Ημερήσιος Μέσος Όρος Αξίας Συναλλαγών στο ΧΑΚ για την περίοδο 30/10/2006 – 30/10/2007 έφτασε τα €17.98 εκ. από €8.8 εκ. που ήταν για το διάστημα 01/01/2006 – 25/10/2006

• Η συμμετοχή των ξένων στο ΧΑΚ αυξήθηκε και αυτή, φθάνοντας το 9,9% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Κυπριακού Χρηματιστηρίου από το 3,6%, που ήταν έναν χρόνο πριν. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι 8 μέλη του ΧΑΚ λειτουργούν ως εξ αποστάσεως μέλη στο ΧΑ, ενώ 14 θεματοφύλακες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησαν από κοινού το ΧΑ και το ΧΑΚ, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου έτους λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας, οι Πρόεδροι και των δύο Χρηματιστηρίων αναφέρθηκαν στα οφέλη της.

Ο κ. Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος του ΧΑ, δήλωσε σχετικά: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, γιατί έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας, το έργο αυτό έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχουμε ωφεληθεί τόσο τα δύο Χρηματιστήρια, όσο και όλοι οι φορείς των αγορών, απολαμβάνοντας τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας του ΧΑ με το ΧΑΚ».

Αντίστοιχα, ο κ. Γιώργος Κουφάρης, Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε: «Σήμερα, το ΧΑΚ, με ομπρέλα την Κοινή Πλατφόρμα και τις νέες αναμορφώσεις του, είναι μια σύγχρονη, ευέλικτη και αναδυόμενη αγορά στην Ν.Α. Ευρώπη, με εξωστρεφείς προσανατολισμούς και περιφερειακή αναζήτηση. Μαζί με το ΧΑ, θα επεξεργαστούμε νέους ευφάνταστους σχεδιασμούς για να έχουμε αμοιβαίο όφελος. Οι νέες ρυθμίσεις που προωθούμε διευρύνουν τις δυνατότητες μας και μας επιτρέπουν να κερδίσουμε έδαφος στη μάχη του ανταγωνισμού».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα