Γ. Αλογοσκούφης: Προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 19:06
UPD:19:23

«Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του έτους 2008 που έχω την τιμή να παρουσιάζω είναι ο τέταρτος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένας Προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής - ευθύνης και συνέπειας - αποτελεσματικότητας και προοπτικής. Ένας Προϋπολογισμός που βασίζεται στην πρόοδο που σταθερά σημειώνει η ελληνική οικονομία από το 2004», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

«Μετά από τριάμισι χρόνια συνεχούς και συνεπούς εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος η ελληνική οικονομία έχει πλέον μπει σε μια νέα πορεία. Αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα μεγάλα προβλήματα του χθες - προβλήματα που όλοι τα γνωρίζουμε. Υπερνικούμε σημαντικές προκλήσεις - προκλήσεις που είναι γνωστές σε όλους. Και σήμερα πλέον έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα έχει επιφέρει συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα που ανήκουν σε όλους. Όλοι οι πολίτες τα αναγνωρίζουν», πρόσθεσε.

«Αποκαταστήσαμε τη δημοσιονομική διαφάνεια και περιορίζουμε δραστικά τα δημοσιονομικά ελλείμματα», συνέχισε ο υπουργός. «Επιτύχαμε την έξοδο από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος στην οποία μας έβαλε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός των κυβερνήσεων του χθες. Μειώνουμε τη φορολογία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δημιουργούμε ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις. Ενισχύουμε με αποτελεσματικές δράσεις τις εξαγωγές μας. Υπερδιπλασιάσαμε την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Με στοχευμένες πρωτοβουλίες ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή.

»Με την πολιτική μας δίνουμε ισχυρή ώθηση στην απασχόληση - η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε τριάμισι χρόνια. Η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις ενισχύονται. Η περιφερειακή σύγκλιση επιταχύνεται. Και, παρά την αλματώδη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, διασφαλίζουμε όλα αυτά τα χρόνια ρυθμούς ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη. Μια ανάπτυξη με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά - που βασίζεται πλέον στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις εξαγωγές».

Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, ο Κρατικός Προϋπολογισμός του έτους 2008 αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας για μια δυναμική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι στόχοι είναι:

· Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ως το 2010, όπως απαιτούν οι Ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις.

· Η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα -ως το 2009-, την περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων.

· Η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού κράτους με στοχευμένες δράσεις για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του κοινωνικού συνόλου.

· Η ενίσχυση της ανάπτυξης της Ελληνικής περιφέρειας με τη διάθεση του 80% των κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2007 έως 2013.

· Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού, για να έχουμε ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα.

· Η ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου. Δίνουμε έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξωστρέφειας, που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και καινοτομίες.

· Η περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Με τον Προϋπολογισμό του 2008 ξεκινάει η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και συνεχίζεται η πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που ενέκριναν οι πολίτες στις εκλογές. Με αυτόν, πρόσθεσε ο υπουργός, επιδιώκουμε μέσα στο επόμενο έτος:

1. Την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ από 2,7% το 2007.

2. Τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους στο 91% του ΑΕΠ από 93,4% το 2007.

3. Την ουσιαστική στήριξη των ευαίσθητων ομάδων του κοινωνικού συνόλου.

4. Την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

5. Την ενίσχυση της Περιφέρειας, και

6. Την τακτοποίηση παλαιών οικονομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Θέλουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας να διαχέονται στην κοινωνία - σε όλους τους συμπολίτες μας, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στους πολίτες:

«1. Αυξάνεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 1-1-2008 κατά 35 ευρώ το μήνα και φθάνει στα 230 ευρώ (ποσοστό αύξησης 18%).

2. Αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ από 1-1-2008 κατά 52,25 ευρώ στα 330 ευρώ (ποσοστό αύξησης 19%).

3. Αυξάνεται το κατώτατο επίδομα ανεργίας κατά 36,5 ευρώ από την αρχή του 2008 στα 404 ευρώ (αύξηση 10%).

4. Καταργείται πλήρως το χαρτόσημο στις μισθώσεις κατοικιών που μέχρι πρόπερσι ήταν 3,6%.

5. Συστήνεται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, οι πόροι του οποίου θα φθάσουν σταδιακά την επόμενη 4ετία στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

6. Διατίθενται για την Υγεία από τον Τακτικό Προϋπολογισμό κονδύλια αυξημένα κατά 9,4% σε σχέση με φέτος, δηλαδή αυξάνονται με ρυθμό υπερτριπλάσιο από τον πληθωρισμό.

7. Διατίθενται για την Παιδεία από τον τακτικό προϋπολογισμό κονδύλια αυξημένα κατά 6,5% σε σχέση με το 2007, με ρυθμό υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού.

8. Χρηματοδοτείται ένα πολύ μεγάλο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων, που θα φθάσει στα 9,3 δις ευρώ, αυξημένο κατά 6,9% σε σχέση με το 2007.

9. Υλοποιούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας για τους αξιωματικούς. Από 1ης Ιανουαρίου 2008, ο μισθός του ανθυπολοχαγού ανέρχεται στα 860 ευρώ τον μήνα συν την εισοδηματική πολιτική του επόμενου έτους.

10. Υλοποιούνται στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους τρίτεκνους (πολυτεκνικό επίδομα).

11. Υλοποιείται, όπως έχουμε ήδη δεσμευθεί, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης. Από το 2009 τα μεσαία εισοδήματα φορολογούνται με συντελεστή 25% από 30% και 40% που ίσχυε έως σήμερα. Παράλληλα, προχωρούμε στην κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών και της φορολογίας της πρώτης κατοικίας».

Για το 2008 οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, πλην χρεολυσίων, ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταβάλλονται οριακά μόνο, στο 27,9% από 27,8% το 2007. Ο ρυθμός αύξησης των πρωτογενών δαπανών από το 2007 στο 2008 επιβραδύνεται από το 11,7% στο 7,3%. Από τον προϋπολογισμό του 2008 διατίθενται κονδύλια ύψους 950 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ, για τη βελτίωση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων. Το ποσό αυτό θα καλύψει την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Επίσης, αυξημένες δαπάνες ύψους 670 εκατ. ευρώ περίπου (0,3% του ΑΕΠ) προβλέπονται για τη βελτίωση του μισθολογίου και των συντάξεων των αξιωματικών, την καταβολή της έκτακτης παροχής στους δικαστικούς και τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες.

Τα καθαρά έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 60.052 εκατ. ευρώ (55.520 εκατ. τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και 4.532 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ). Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή τα έσοδα διαμορφώνονται στο 24,5% του ΑΕΠ από 23,7% το 2007.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα