ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πυροδότησε η έντονη φημολογία περί έκτακτης συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ με αντικείμενο τη μείωση του κόστους δανεισμού αλλά η Wall Street απέτυχε να διατηρήσει αρχικά κέρδη λόγω απαισιοδοξίας για τις κυριότερες μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να δώσουν τέλος στις ρευστοποιήσεις των προηγούμενων ημερών που έστειλαν τους δείκτες σε χαμηλό τριών μηνών, θεωρώντας την πτώση υπερβολική και εστιάζοντας στις εταιρικές κερδοφορίες.
Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,73% στις 6.226,50 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,36% στις 5.506,68 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,58% στις 7.630,31 μονάδες. Οι δείκτες ενισχύθηκαν στα 12 από τα 18 σημαντικότερα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.
Ο τεχνολογικός κλάδος, ο κλάδος των χημικών βιομηχανιών και των αυτοκινητοβιομηχανιών ηγήθηκε της ανόδου με τις μετοχές των BASF, Peugeot Citroen και Nokia να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, ενώ ψηλότερα κινήθηκε και η μετοχή της ICAP, της μεγαλύτερης ασφαλίστριας τραπεζικών συναλλαγών του κόσμου, παρά τα όσα υπέφερε ο οικονομικός κλάδος τις προηγούμενες μέρες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το μαζικό sell-off που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες έχει καταλαγιάσει, έχοντας προκαλέσει πτώση 1,8% στον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στο σύνολο του μήνα, καθοδηγούμενο από την ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης των subprime στην αγορά.
Οι μετοχές της Exxon Mobil και της Chevron κατέγραψαν υψηλό τριών μηνών ακολουθώντας τη νέα άνοδο του πετρελαίου στα 97 δολάρια το βαρέλι.
Της καθόδου στον οικονομικό κλάδο ηγήθηκε η Freddie Mac, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, αφού ανακοίνωσε ζημίες ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο, καθώς η αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων μείωσε την αξία των ενυπόθηκων δανείων που έχει στην κατοχή της.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες με κέρδη 1,15 στις 15,211,52 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ