Αισθητή βελτίωση της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων

Η εκρηκτική αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ευκαιρία για νέα έξοδο στις αγορές
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 08:27
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]
 
Τα θετικά μηνύματα από την πρόσφατη εκρηκτική αποκλιμάκωση των αποδόσεων αποτυπώνονται στην καμπύλη των ελληνικών ομολόγων που αφορά τις διάρκειες από το 2022 έως το 2042. Η καμπύλη των επιτοκίων (όπως ευκρινώς αποτυπώνεται και στο διάγραμμα) ακολουθεί μία γραμμή bull flattening (αρχικά επίπεδη για να ανέβει ελαφρώς προς το μέσον με ήπια ανοδική κύρτωση στις μακροπρόθεσμες εκδόσεις), έχοντας βελτιωθεί αισθητά από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από λίγα χρόνια και έχοντας ομαλοποιηθεί μέχρις ένα βαθμό. 

Η σημερινή καμπύλη των ελληνικών ομολόγων (που αποτυπώνει σειρά εκδόσεων με την ίδια πιστοληπτική διαβάθμιση σε διαφορετικές λήξεις και αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας) ενσωματώνει την προσδοκία για ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των επενδυτών τόσο για τις προοπτικές της οικονομίας όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όσο πιο απότομη η καμπύλη, τόσο πιο χαμηλές οι προσδοκίες και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ όσο πιο μαλακή και ήπια, τόσο πιο καλές οι προοπτικές για μία οικονομία. 

Στη σημερινή καμπύλη, τα επιτόκια των διαφόρων λήξεων βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, όμως έχουμε πολλά κενά στις εκδόσεις και γι’ αυτό είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών θα σπεύσει να γεμίσει την καμπύλη με νέες εκδόσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα