Κομισιόν: Εγκρίθηκε το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007 17:40

Το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2007-2013 συνολικής δημόσιας δαπάνης 5,077 δισ. ευρώ από τα οποία 3,7 δισ. ευρώ (73,01%) θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος :

-H βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής.

-H βιώσιμη χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων και η διατήρηση του τοπίου.

-H βελτίωση της ποιότητας ζωής του αγροτικού πληθυσμού και η ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας.

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο, προβλέπεται ότι η συνολική δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ με συνδρομή 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ. Η Επιτροπή αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί περιλαμβάνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας στον γεωργικό και τον δασικό τομέα καθώς και στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής, τη βελτίωση της ηλικιακής διάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ και τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο στόχο η συνολική δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ με συνδρομή 1,2 δισ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ. Η Επιτροπή σημειώνει ότι όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη των φυσικών πόρων, οι στόχοι περιλαμβάνουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη γεωργικών και δασικών συστημάτων και παραδοσιακών αγροτικών τοπίων, την ορθολογική διαχείριση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού και την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους.

Σε ό,τι αφορά τον τρίτο στόχο η συνολική δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 709,8 εκατ. ευρώ με 510, 8 εκατ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι τα προτεινόμενα μέτρα αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές μέσω της στήριξης για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση της κατάρτισης και της απόκτησης δεξιοτήτων, τη διατήρηση και την αναβάθμιση της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βελτίωση της κυκλοφορίας των πληροφοριών.

Παράλληλα, εκτός από αυτούς τους τρεις στόχους προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση για το κοινοτικό πρόγραμμα LEADER με συνολική δημόσια χρηματοδότηση ύψους 295, 2 εκατ. ευρώ και συνδρομή 224,5 εκατ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του δυναμικού των αγροτικών περιοχών με την προώθηση της συνεργασίας και με έμφαση στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα καθώς και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Προβλέπεται επίσης η παροχή τεχνικής βοήθειας ύψους 103 εκατ. ευρώ σε συνολική δημόσια δαπάνη και με συνδρομή 77,2 εκατ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα