Δεύτεροι στην Ευρωζώνη στην αύξηση της παραγωγικότητας

Υπέρ της ΕΕ κλείνει η ψαλίδα της παραγωγικότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007 18:36
UPD:18:51

Δεύτερη έρχεται η Ελλάδα στην ευρωζώνη αναφορικά με τους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας το 2006 και 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2006 ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας ήταν 2,7% και 2,6% το 2007, έναντι 1,4% και 1,1% αντιστοίχως στην ευρωζώνη. Τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας στην ευρωζώνη σημείωσε η Σλοβενία με 4,5% το 2006 και 3,7% το 2007.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ των 27 κρατών μελών, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Οικονομικός Απολογισμός της ΕΕ για το 2007», αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει αρχίσει να «κλείνει η ψαλίδα» της παραγωγικότητας, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, προς όφελος της πρώτης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει στην έκθεσή της ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ως το 2005, υπήρξε επιβράδυνση της παραγωγικότητας στην ΕΕ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η τάση αυτή αρχίζει να αντιστρέφεται από το 2005 και μετά, καθώς η Επιτροπή σημειώνει ότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στην ΕΕ το 2006 ήταν 1,5%, ενώ στις ΗΠΑ 0,9%.

Η αύξηση της παραγωγικότητας θα συνεχιστεί στην ΕΕ και το 2007 και 2008, με την παράλληλη αύξηση της απασχόλησης, τονίζει η Επιτροπή, ενώ, κατά ένα μεγάλο βαθμό, η «εμφανής επιτάχυνση» της παραγωγικότητας στην ΕΕ αποδίδεται στην υψηλή οικονομική ανάπτυξη, η οποία το 2006 έφτασε το 3% του ΑΕΠ.

«Για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επιμείνουν στην εφαρμογή των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αναλάβει. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και κατ' επέκταση η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια. Σύμφωνα με τον Ισπανό Επίτροπο, η Στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση, παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για την βελτίωση της παραγωγικότητας στην ΕΕ.

Επιπλέον, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το χάσμα της παραγωγικότητας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ οφείλεται, κατά ένα μεγάλο βαθμό, στην έλλειψη των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, αλλά όχι μόνο. Αντιθέτως, οι τομείς του εμπορίου, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και η βιομηχανία ηλεκτρικών και οπτικών ειδών, κάπως βελτιώνουν τις επιδόσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα