Τalk of the market: Οι εξελίξεις στη Folli Follie και τα κονδύλια από τον «λιγνιτικό πόρο» της ΔΕΗ

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 11:16
UPD:11:17

H ευφορία στην αγορά ομολόγων στρώνει δρόμο για νέες εταιρικές εκδόσεις. Μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας φέρεται να μελετά σοβαρά να ενεργοποιήσει τα δικά της σχέδια για έκδοση Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που η απόδοση του ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ που είχε εκδόσει την περασμένο Ιούλιο με επιτόκιο 8,25% έχει υποχωρήσει κάτω από το 4%. Εξάλλου, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της.

 

- Οι πληροφορίες από χρηματιστηριακούς παράγονες αναφέρουν επίσης ότι η Lamda Development, που έχει ήδη προβεί σε μια επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει να αξιοποιήσει την καλή συγκυρία για να υλοποιήσει τα σχέδιά της για έκδοση ομολόγου ύψους 290 έως 300 εκατ. ευρώ διαπραγματεύσιμου στο ΧΑ.

 

-Εν αναμονή των νομικών ενεργειών που έχει προαναγγείλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αλλαγή διοίκησης στη Folli Follie η ονοματολογία δίνει και παίρνει. Τα μόνα πρόσωπα που είναι 100% βέβαιο ότι θα περάσουν στον επόμενο …γύρο είναι οι κ.κ. Γεώργιος Ιωαννίδης και Δημήτριος Βαλαχής, που διόρισε άλλωστε πρόσφατα η ίδια η εποπτική αρχή. Eντωμεταξύ, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία, δημοσιεύθηκε σήμερα η πρόσκληση παροχής συγκατάθεσης (consent solicitation) στο σχέδιο αναδιάρθωσης από τους ομολογιούχους.

 

- Θεσμικούς επενδυτές φέρεται να είχε αποδέκτες το μπαράζ πακέτων μετοχών της Μοτοδυναμικής, περί το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου, που άλλαξε χέρια στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης με σημαντικό discount στα 1,38 ευρώ έναντι 1,56 ευρώ που ήταν η τιμή στο ταμπλό και 1,58 ευρώ τιμή κλεισίματος στην προηγούμενη συνεδρίαση. 

 

- Ξεμπλοκάραν κονδύλια 136 εκατ. ευρώ από τον “λιγνιτικό πόρο της ΔΕΗ”. Με στόχο τη Δίκαιη Μετάβαση που εξήγγειλλε η κυβέρνηση από την  Πτολεμαΐδα θα χρηματοδοτηθούν projects υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (65,9 εκατ. ευρώ), Φλώρινας (20,4 εκατ. ευρώ) και Αρκαδίας (15,1 εκατ. ευρώ). Και 34,6 εκατ. ευρώ είχαν μεταφερθεί στους ειδικούς λογαριασμούς των περιφερειών αρχές του μήνα.

 

- Έντονη κινητοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών εν όψει την κατάργησης της προστασίας πρώτης κατοικίας. Ζητά για να μελετήσει στοιχεία από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τους servicers, τον ενιαίο ειδικό εκκαθαριστή PQH αλλά και τους 42.107 χρήστες της πλατφόρμας που ενώ προχώρησαν σε άρση απορρήτου δεν ολοκλήρωσαν τις αιτήσεις τους

 

- Ο Αθανάσιος Ράντος, μέχρι πρότινος πρόεδρος του “Οικολογικού Τμήματος” του ΣτΕ, είναι ο νέος πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, ο οποίος θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα τον Ιούλιο λόγω ορίου ηλικίας.

 

- Κλίμα επιφυλακτικότητας στα διεθνή χρηματιστήρια συντηρεί η συνεχής αύξηση του αριθμού των θανάτων από κρούσματα κορονοϊού και η αβεβαιότητα για την έκταση που μπορεί να λάβει αυτή η κρίση. Σε αυτό το περιβάλλον οι κινήσεις των επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι μετριοπαθείς ενώ στην αγορά ομολόγων συνεχίζονται οι επιθετικές αγορές με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα - ενδεικτική είναι η υποχώρηση κάτω του 0,925% για το 10ετές.  

 

- Το κλίμα για την Ελλάδα πάντως ευνοούν και οι προβλέψεις της ΕΕ για την οικονομία. Η χειμερινή πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% είναι οριακά υψηλότερη από το 2,3% της φθινοπωρινής. Σταθερός ο πήχης στο 2% για το 2021. Τον τόνο δίνει και η δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ότι “η ελληνική οικονομία είναι στο σωστό δρόμο”.

 

- Θετικά και τα σχόλια της Citi με επίκεντρο την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης που έχει μειώσει τους πολιτικούς κινδύνους και είναι σε θέση να διαπραγματευτεί τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου (3,5% του ΑΕΠ) στο 2,5% του ΑΕΠ, κάτι που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη πιθανόν και από το β’ τρίμηνο του 2020.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα