Σε εγρήγορση για συμπτώματα της οικονομίας από τον κοροναϊό

Οι διεθνείς οργανισμοί παρακολουθούν τις αγορές και το επιχειρείν
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 12:53
UPD:12:53

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε επιφυλακή βρίσκονται διεθνείς οργανισμοί για την εξάπλωση του κοροναϊού, με τα σημάδια του πλέον εμφανή σε κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, όπως πετρέλαιο, αγορά αυτοκινήτου και επιχειρείν, την ώρα που ο νέος τρόπος διάγνωσης των θυμάτων στην Κίνα αυξάνει τον αριθμό των κρουσμάτων στα ύψη, μέσα σε ένα «κυνήγι» απόδοσης ευθυνών, καθώς η σκιά του θανάτου αρχίζει να πέφτει και σε άλλα μέρη του πλανήτη. 

Το ΔΝΤ, μολονότι αισιοδοξεί ότι η κινεζική οικονομία θα παραμείνει ανθεκτική σε μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο ορίζοντα, διαμήνυσε ότι παραμένει σε επιφυλακή, αφού η αβεβαιότητα από τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί ακόμη να κάνει προβλέψεις για τον αντίκτυπο τόσο στην κινεζική όσο και στην παγκόσμια οικονομία. 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας τον ιό «σοβαρό κίνδυνο», που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης. Στην Ιταλία, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η χώρα μπορεί να μην καταφέρει να ανταποκριθεί ούτε στον ήδη χαμηλό στόχο της για ανάπτυξη 0,6% φέτος, λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, που μπορεί να την οδηγήσει και σε ύφεση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα