Κομισιόν: Διατηρεί σταθερές τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη- Ανησυχεί για τον κοροναϊό

Παράγοντας αβεβαιότητας και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με Βρετανία
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 12:24
UPD:12:30
REUTERS/YVES HERMAN

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης τόσο για φέτος όσο και για το 2021, αλλά αναθεώρησε ελαφρώς επί τα βελτίω την εκτίμηση για τον πληθωρισμό. Έσπευσε πάντως να υπογραμμίσει ότι η εξάπλωση του κοροναϊού συνιστά έναν κίνδυνο, του οποίου ο αντίκτυπος δεν μπορεί ακόμη πλήρως να υπολογιστεί. 

Στις ενδιάμεσες περοβλέψεις της κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 1,2% στη ζώνη του ευρώ το 2020 και το 2021, με τον ρυθμό να μένει σταθερός σε σχέση με το 2019. Για τον πληθωρισμό αναβάθμισε την πρόβλεψή της σε 1,3% φέτος και 1,4% το 2021 από 1,2% και 1,3% αντίστοιχα. Εξακολουθεί πάντως να είναι σε απόσταση από τον έως τώρα επίσημο στόχο της ΕΚΤ για 2%. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν αν και η Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αμβλύνει τους κινδύνους σε έναν βαθμό, η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, που ξέσπασε στη Βουχάν της Κίνας, έρχεται να προσθέσει νέους πονοκεφάλους και να απειλήσει την ανάπτυξη. 

Το βασικό σενάριο πάντως είναι ότι η εξάπλωση του ιού θα κορυφωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο με σχετικά περιορισμένη διάχυση διεθνώς. Το κλειδί για τον αντίκτυπο στην οικονομία θα είναι η διάρκεια της εξάπλωσης, αλλά και τα μέτρα, που θα ληφθούν για να περιοριστεί. 

Ακόμη ένας παράγοντας αβεβαιότητας, όπως προειδοποιεί η Κομισιόν, είναι και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.- Βρετανίας. Και τούτο γιατί η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη του έτους, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει εάν είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τότε. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα