Στην επόμενη γενιά θα μεταβιβαστεί το 25% των οικογενειακών εταιρειών

Σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC)
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 12:08

ΣΧΕΔΟΝ οι μισές οικογενειακές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ένα σχέδιο που να περιγράφει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους στο μέλλον, σύμφωνα με την «Παγκόσμια Έρευνα για τις Οικογενειακές Επιχειρήσεις 2007/2008» της PricewaterhouseCoopers (PwC).

Το ποσοστό αυτό φθάνει και το 56%, όσον αφορά εταιρείες με κύκλο εργασιών μικρότερο των 50 εκατ. ευρώ κατ' έτος, και το 60% όσον αφορά εταιρείες που ιδρύθηκαν κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε περίπου 1.500 οικογενειακές επιχειρήσεις σε 28 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 25% των οικογενειακών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένεται να αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ενώ το 51% αναμένεται να παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ίδιας οικογένειας.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα το 25% των οικογενειακών επιχειρήσεων σχεδιάζει να παραδώσει στην επόμενη γενιά, ενώ το 50% αναμένει να πουλήσει σε επενδυτή private equity. Επιπλέον, πολλές από τις εταιρείες που έχουν καταρτίσει σχέδιο διαδοχής, δεν έχουν υπολογίσει μερικές από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες, για παράδειγμα, μόνο το 48% έχουν όντως επιλέξει διάδοχο.

Ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό ιδιοκτητών οικογενειακών επιχειρήσεων δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μετρήσουν την πιθανή φορολογική τους επιβάρυνση. Το 56% των ερωτηθέντων με τοπική δραστηριότητα δηλώνουν ότι δεν έχουν αποτιμήσει τις επιχειρήσεις τους, και το 84% αυτών που έχουν διεθνή παρουσία, δεν έχουν αποτιμήσει τις εταιρείες τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Το 67% δηλώνει ότι έχει μεριμνήσει για την αντιμετώπιση τόσο επιχειρηματικών όσο και οικογενειακών ζητημάτων, σε περίπτωση αδυναμίας ή θανάτου ενός βασικού διαχειριστή ή μετόχου.

Το 75% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι η ζήτηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους έχει παρουσιάσει αύξηση κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Πολλοί, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί ως προς τη γρήγορη ανάπτυξη. Μόνο οι μισοί αύξησαν τις επενδύσεις τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 41% διατήρησαν το ίδιο επίπεδο επενδύσεων.

Οι ιδιοκτήτες των οικογενειακών επιχειρήσεων έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ποσοστό 58% είναι πεπεισμένοι ότι οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται θα πάνε καλύτερα την ερχόμενη χρονιά. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο (56%), υπάρχει όμως και απαισιοδοξία, καθώς ένα 26% περιμένει ότι η αγορά θα χειροτερέψει.

Στην ερώτηση ποιες εξωτερικές προκλήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τις εταιρείες τους τα επόμενα χρόνια, το 44%, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε τις συνθήκες της αγοράς, το 39% τον ανταγωνισμό και το 33% την κυβερνητική πολιτική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 42% των στελεχών δηλώνει ότι οι δυσκολίες πρόσληψης ικανού προσωπικού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εσωτερικά εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Το 85% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης πρέπει να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα των κυβερνήσεων κατά τα επόμενα 3-5 χρόνια. Όσον αφορά στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 98%.

Κ.Θ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα