Τα κρυπτονομίσματα αναδεικνύονται σε εργαλείο χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 22:07
UPD:22:15
REUTERS/Dado Ruvic

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για να χρηματοδοτούνται στο μέλλον οι τρομοκρατικές οργανώσεις, υποστηρίζει αναλυτής της εταιρείας Chainalysis, στο πλαίσιο διαδικτυακού σεμιναρίου.

Στην ανάλυσή της, η εταιρεία που ειδικεύεται στον εντοπισμό παράνομων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, αντλεί από το παράδειγμα μίας οργάνωσης που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος και της Χαμάς και τους τρόπους που μετήλθε για να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Στην πρώτη περίπτωση, η συγκέντρωση κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια, καθώς βαθμηδόν τα δύο πρώτα αποδεικύονταν ανεπαρκή και μάλιστα «μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εξέλιξη και η αύξουσα εξειδίκευση της εκστρατείας αυτής μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε, μιλώντας στο σεμινάριο ο ειδικός αναλυτής της Chainanalysis Μάικλ Χέντριξ.

Η πρώτη ηλεκτρονική διεύθυνση που χρησιμοποιήθηκε ανήκε σε μία πλατφόρμα στις ΗΠΑ, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο να αποκαλυφθούν οι ιδιοκτήτες της. Το δεύτερο, εξίσου ανεπιτυχές εγχείρημα, ανάγκασε τη Χαμάς να περάσει στη χρήση μίας ιστοσελίδας που δημιουργούσε μία αποκλειστική διεύθυνση όπου γινόταν η αποστολή των κονδυλίων, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό.

«Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω κρυπτονομίσματος βρίσκεται ακόμη στα σπάργανά της, αλλά διαπιστώνουμε πως μέσα στο 2019 έχει γίνει πιο περίπλοκα εξειδικευμένη», και πως η εκστρατεία που έχει αναπτύξει η Χαμάς –επιτρέποντάς της να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια—ήταν η «πιο σημαντική και η πιο περίπλοκη» έως σήμερα, διαπίστωσε ο Χέντριξ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο όγκος των συναλλαγών σε κρυπτονόμισμα που διεξάγεται από «παράνομες οντότητες», εξόν από την τρομοκρατία, έχει αυξηθεί κατά 180% στο διάστημα 2018-19, αγκαλά και «οι παράνομες συναλλαγές αντιπροσωπεύουν πάντα μικρό μόνον ποσοστό από το σύνολο των δραστηριοτήτων μέσω κρυπτονομίσματος, ισούμενες μόλις με το 1,1%».

Το 2019, οι παράνομες συναλλαγές αυτές αφορούσαν κατά κύριο λόγο απάτες. Μία πυραμίδα σχήματος Πόνζι στην Κίνα κατόρθωσε να εξαπατήσει επενδυτές, συγκεντρώνοντας πάνω από 3 δισεκ. δολάρια.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα