«Πυρά» ΑΔΕΔΥ για εισοδηματική πολιτική και Ασφαλιστικό

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 13:16

«Ο προϋπολογισμός του 2008 οξύνει, εντείνει, βαθαίνει τις εισοδηματικές, φορολογικές και κοινωνικές ανισότητες σε μια κατάσταση υπερδανεισμού των νοικοκυριών, φτώχειας για το 22% - 23% του πληθυσμού, υπερδιπλάσιας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών για υγεία, παιδεία και με νέο φάσμα σεναρίων για αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ».

Αυτό υπογραμμίστηκε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, τον προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική. Όπως επισημάνθηκε, «η αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων κατά 12% σημαίνει αφαίρεση εισοδήματος κατά 6,2 δισ. ευρώ από όλους και όχι τους λίγους», ενώ η εισοδηματική πολιτική οδηγεί σε νέες απώλειες, όταν το 2007 «όχι μόνο δεν κάλυψε τον πληθωρισμό ή το ΑΕΠ αλλά οδήγησε ακόμη και σε ονομαστική μείωση των αποδοχών κατά 2,74 € το μήνα».

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, παρατήρησε πως η κυβερνητική πολιτική ήδη διολισθαίνει από τα «τρία ΟΧΙ» («όχι» στη μείωση των συντάξεων, «όχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών). Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί με τις ενοποιήσεις Ταμείων τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων από τα υπάρχοντα αποθεματικά, ενώ έκανε λόγο για μείωση των συντάξεων, προσδιορισμό νέων ορίων ηλικίας και επιμήκυνση του εργάσιμου βίου.

«Οδεύουμε σε νέα περικοπή ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που μετά το "τεστ" αντιδράσεων αυτής της περιόδου προσλαμβάνει την τελική του μορφή και την τελική του προώθηση από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου του νέου έτους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και αναφερόμενος στην απεργία της 12ης Δεκεμβρίου, τόνισε πως η συμμετοχή των εργαζομένων θα πρέπει να είναι καθολική, ώστε «να ανακοπούν οι σχεδιασμοί για νέο σαφάρι στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, να απαντηθούν άμεσα οι διαιρετικές λογικές και οι μύθοι για ρετιρέ και μη στους εργαζόμενους, που χρησιμοποιούνται ως όχημα για προφανής στόχους και δικαιολογίες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα