Η Ε.Ε. χάνει το δάνειο της Creta Farms

Ερωτήματα για την απόφαση δανειοδότησης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 06:00
UPD:07:01

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αναγνωρίζουν ότι η Ε.Ε. θα χάσει σχεδόν το συνολικό ποσό των 15 εκατ. ευρώ του δανείου προς την Creta Farms, ενώ κάθε άλλο παρά πειστικές είναι οι εξηγήσεις που δίνουν στο ερώτημα γιατί δεν απαίτησαν εμπράγματες εγγυήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τη δανειοδότηση της Creta Farms λήφθηκε το 2016, ενώ το δάνειο δόθηκε τμηματικά μέχρι τον Απρίλιο του 2019 (τελευταία δόση).

Όπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν, το σκεπτικό της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που με τις εγγυήσεις του είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας του λεγόμενου επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, ήταν να επιτρέψει στην ΕΤΕπ (υλοποιεί το πακέτο Γιούνκερ) να χρηματοδοτήσει καινοτόμες και συχνά πιο ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις. Κάποια επενδυτικά σχέδια αποτυγχάνουν και για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει και η εγγύηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, σύμφωνα την Κομισιόν.

Ωστόσο, για το συγκεκριμένο δάνειο υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά και τον τρόπο που ενήργησαν τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΤΕπ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα