Χρ. Φωλιάς: Η ΕΕ να στηρίζει τις καινοτόμες ιδέες

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 18:13

«Η ΕΕ πρέπει να στηρίζει τις καινοτόμες ιδέες και να τις μεταφράζει σε επιχειρηματική δράση», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της επιχειρηματικότητας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας και η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ίσων ευκαιριών για τις ευρωπαϊκές εταιρίες, σε σχέση με αυτές των τρίτων χωρών. Σύμφωνα με τον Χ. Φώλια, ένα μέρος της δυναμικής των ΜΜΕ σπαταλάται στον ανταγωνισμό μεταξύ των μελών της ΕΕ, κάτι το οποίο θα πρέπει να καταπολεμηθεί με την πραγματική ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και την κατάργηση των τεχνητών εμποδίων.

«Οι ΜΜΕ δεν χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη, αρκεί να απαλλαγούν από τη γραφειοκρατία», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιδοτεί την εργασία αντί της ανεργίας, ώστε κάθε ΜΜΕ να προσλάβει τουλάχιστον από έναν εργαζόμενο. Παράλληλα, ο Χ. Φώλιας σημείωσε ότι οι ΜΜΕ αλλάζουν φιλοσοφία, επιδιώκοντας υψηλή ποιότητα με ουσιαστική προστιθέμενη αξία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής δεν αποτελεί το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημά τους στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, ο Χ. Φώλιας ανέφερε στους ομολόγους του ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει τις καινοτόμες ιδέες και να τις μεταφράζει σε επιχειρηματική δράση. «Η επιχειρηματικότητα εντός της ΕΕ καθίσταται περισσότερο ελκυστική. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και προωθείται η ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Χ. Φώλιας επεσήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει στην προσπάθεια μείωσης των ρύπων από την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα, δίνοντας άμεση προτεραιότητα σε μια ευρύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή ενημερωτική εκστρατεία για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η μεγαλύτερη δεξαμενή δωρεάν ενέργειας βρίσκεται στην «εξοικονόμηση ενέργειας» σε κάθε επίπεδο.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα