Goldman Sachs: Ο κοροναϊός μπορεί να δώσει τέλος στο πολυετές πάρτι των αγορών

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 13:47
UPD:13:47
REUTERS/HEO RAN

Έφτασε το τέλος για το πολυετές πάρτι των αγορών; Αυτό πιστεύουν οι πελάτες της Goldman Sachs που δηλώνουν πλέον απαισιόδοξοι για τις προοπτικές. Το ηθικό των επενδυτών έχει «προσβάλει» η ανησυχία για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, μετά τη ραγδαία αύξηση του αριθμού νεκρών και κρουσμάτων και εν μέσω προειδοποιήσεων για παγκόσμια εξάπλωσή του. 

Περισσότεροι από τα 2/3 (69%) που συμμετείχαν σην έρευνα Marquee QuickPoll της Goldman Sachs προσδιορίζουν τον νέο κοροναϊό ως την πλέον σημαντική εξέλιξη του μήνα. Αν και ανησυχούν για την έκταση και τη διάρκειας της επιδημίας, όπως και τις επιπτώσεις στο κλίμα των αγορών, σε γενικές γραμμές υπολογίζουν ότι το πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι βραχυπρόθεσμο με μία ταχεία ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος. 

Στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες δεν περιμένουμε πάνω από μία μείωση επιτοκίου από τη Fed φέτος, παρά το γεγονός ότι η εικόνα των αγορών forward interest rate δείχνει ότι το επιτόκιο θα είναι 50 μονάδες χαμηλότερο στα τέλη του 2020 (με δύο μειώσεις των 25 μονάδων βάσης).

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα περίμενε κανείς από τον χρυσό λάμπει. Το πολύτιμο μέταλλο λειτουργεί συνήθως ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας και αναταραχής και θα περίμενε κανείς να δει ακόμη και μαζική στροφή σε αυτό. Ωστόσο οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της τιμής του έχουν περιοριστεί σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Ιανουαρίου. Δεδομένης της στενής σύνδεσης του χρυσού και των επιτοκίων, ενδεχομένως αυτό να σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν περιμένουν κινήσεις που να οδηγούν σε ακόμη χαμηλότερα επιπεδα τις αποδόσεις των ομολόγων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα