Τράπεζες: Η ώθηση των αγορών και οι χρησμοί των οίκων

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 15:19
UPD:15:19
SHUTTERSTOCK

Οι τράπεζες σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II). Το πρώτο βήμα έγινε από την Alpha Bank και η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Τράπεζα Πειραιώς και έπεται συνέχεια. Οι θετικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο δεν αίρουν τις προκλήσεις.

Η υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και η προστασία της πρώτης κατοικίας που καλύπτει δάνεια αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ, αλλά προς το παρόν εμφανίζει χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην πλατφόρμα, τις κρατούν διαρκώς σε «θέση μάχης». Ένα σημαντικό μέρος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που έχει σχεδιαστεί έως και το 2022 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αποθέματος των ακινήτων. Αν περιληφθεί το μεγαλύτερο απόθεμα ακινήτων στον ορισμό των NPEs, τότε η ευρύτερη αναλογία θα είναι άνω του 10%, δηλαδή αρκετά υψηλότερη του στόχου. Τίποτα δεν είναι εύκολο και αυτονόητο, γιατί αυτό και τα μεικτά μηνύματα από τους επενδυτικούς οίκους. 

Πρόσφατα η Goldman Sachs προειδοποίησε για υψηλό ρίσκο εκτέλεσης των σχεδίων για τα κόκκινα δάνεια και υποβάθμισε τις τιμές στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί με την ίδια ορμή το θεαματικό περσινό ράλι. Η JP Morgan διαφωνεί. Σε σημερινό της σημείωμα αναβαθμίζει τις στάσεις για τις ελληνικές τράπεζες και βλέπει περιθώρια ανόδου στις μετοχές τους από 27% έως και 46. 

Για την Τράπεζα Πειραιώς η αναθεώρηση είναι δραστική από «υποαπόδοση» σε «υπεραπόδοση», χάρη στην εκτίμηση για αισθητή αύξηση του δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Η τράπεζα ανεβάζει ταχύτητα στις κινήσεις της και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αναθέσει σε επενδυτικούς οίκους να εξετάσουν τις συνθήκες για την έκδοση 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης.

Η επιτυχημένη κίνηση της Alpha Bank στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου Tier ΙΙ, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%, φαίνεται να ανοίγει την όρεξη συνολικά στον κλάδο, που περιμένει μεταξύ άλλων και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μερίδα αναλυτών προβλέπει μάλιστα ότι οι καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να ενταχθούν στο QE ταχύτερα από ό,τι τα κρατικά ομόλογα. 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα