Κ.Marzantowicz (IBM): Η χρονιά του blockchain και οι αλλαγές που έρχονται με ταχύτητα

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 08:42
UPD:18:18
Της Σοφίας Εμμανουήλ

Karolina Marzantowicz

Οι αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες έρχονται με ταχύτητα, σύμφωνα με την Karolina Marzantowicz, Head of Blockchain Scouting Group/fmr IBM CEE Chief Technology Officer. Τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης και της ευελιξίας, ως κλειδιά για την προσαρμογή στο ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό οικοσύστημα, και αναφέρεται ενδεικτικά στην διεύρυνση της εφαρμογής του blockchain το 2020. Για το θέμα θα μιλήσει στο 23o Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, που γίνεται την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, με την υποστήριξη της Ναυτεμπορικής και του naftemporiki.gr.

Οι εταιρείες τεχνολογίας θα έλεγε κανείς ότι είναι πιο εξοικειωμένες με τις αλλαγές και τα θέματα μετασχηματισμών. Ισχύει αυτό ή είναι μύθος;

Οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την τεχνολογία, καθώς αποτελεί τον πυρήνα της επιχειρηματικής τους λειτουργίας.

Από την άλλη πλευρά, οι ψηφιακές καινοτομίες, που έχουμε παρατηρήσει εδώ και πολλά χρόνια, διατάραξαν την αγορά ICT με τον ίδιο τρόπο που διατάραξαν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, τις ασφάλειες, τις τηλεπικοινωνίες, την αλυσίδα εφοδιασμού ή οποιοδήποτε άλλο κλάδο.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις, με λιγότερη κληρονομιά, έχουν καλύτερη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο λειτουργούν. Ένα άλλο ερώτημα που αξίζει να μας απασχολήσει είναι ποιες είναι οι τεχνολογικές εταιρείες στον 21ο αιώνα;

Κοιτάζοντας μερικά παραδείγματα όπως: Amazon, Νο1 AWS και προμηθευτή cloud - είναι μόνο πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου; Uber - είναι μόνο πάροχος μεταφορών;

Εκείνοι που καταλαβαίνουν την τεχνολογία θα επιβιώσουν με επιτυχημένους μετασχηματισμούς. Και ένας μετασχηματισμός είναι μια συνεχής διαδικασία στην τρέχουσα εποχή. Οι αλλαγές δεν θα συμβούν βραδύτερα, ο ρυθμός θα αυξηθεί.

Η ικανότητά μας να κατανοούμε βαθιά τον αντίκτυπο όλων αυτών των αλλαγών δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό, δυστυχώς.

Παρόλαυτά οι αλλαγές έχουν ανεβάσει ταχύτητα στις μέρες μας και αυτό απαιτεί μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα. Πώς το πετυχαίνουμε;

Είναι εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το εκτελείς όταν διευθύνεις μία επιχείρηση. Αλλά για ένα ανοιχτό μυαλό, η συνεχής μάθηση και η ευελιξία είναι το κλειδί για τις επιχειρήσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό οικοσύστημα. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση: είτε πρόκειται για ηγετικές πρακτικές είτε για το σύνολο των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Όταν συμβουλεύετε το “αυτό θα το κάνουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο επειδή έτσι δούλευε πάντα”, μπορεί να μην είναι η πιο έξυπνη φράση.

Χρειαζόμαστε πιο γενναίους ηγέτες που θα προσκαλέσουν ανθρώπους με διαφορετικές προοπτικές και διαφορετικό υπόβαθρο σε μια συζήτηση για το μέλλον του επιχειρείν, ηγέτες που θα δώσουν σε άλλους στον οργανισμό το δικαίωμα να αμφισβητούν τις αποφάσεις τους. Η οικοδόμηση μιας συνεκτικής κουλτούρας εργασίας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν ανοιχτά την άποψή τους, να προτείνουν τις ιδέες τους, να συζητήσουν σε μια ομάδα, είναι όλο και πιο σημαντική. Και δεν είναι εύκολο, ειδικά στους μεγαλύτερους οργανισμούς, με παγκόσμια παρουσία, αλλά είναι εφικτό.

Τι σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ καινοτομίας και ψυχολογίας και πώς καταφέρνετε να γεφυρώσετε αυτούς τους δύο κόσμους; Υπάρχει καταλύτης;

Η ομαδική εργασία και η συνεργατικότητα είναι βασικά στοιχεία για την καινοτομία. Για να τα έχετε αυτά ως ζωτικής σημασίας πτυχές στην εγασιακή κουλτούρα στην εταιρεία σας, ως ηγέτης ομάδας ή διευθυντής, πρέπει να κατανοήσετε καλύτερα τους ανθρώπους. Πρέπει να αισθανόμαστε τη δυναμική της ομάδας, να μπορούμε να πιάσουμε τα αόρατα σχήματα ανάμεσα στους ανθρώπους, να αντιδράσουμε γρηγορότερα.

Για να έχουμε εταιρείες χωρίς αποκλεισμούς πρέπει να κατανοήσουμε τους ανθρώπους, τα κίνητρά τους και να τους βοηθήσουμε να συνεισφέρουν με τις υπερδυνάμεις τους.

Η καινοτομία χρειάζεται ανατροφοδότηση και άνοιγμα. Η ψυχολογία, η κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων, βοηθά πολύ στην αύξηση της δημιουργικότητας των ομάδων.

Ποια είναι μεγαλύτερη πρόκληση: η προώθηση ενός σύνθετου ψηφιακού μετασχηματισμού σε έναν οργανισμό ή η οικοδόμηση μιας στρατηγικής υψηλών επιδόσεων;

Τίποτα από τα δύο. Ή, εξαρτάται από τους επιχειρηματικούς στόχους.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σημαντικός, αλλά δεν χρειάζεται να είναι σύνθετος πρώτα απ 'όλα. Η επικοινωνία όλων των αλλαγών στον οργανισμό είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά αυτή καθαυτή η προώθηση, δεν θα κάνει την ψηφιακή μετάβαση επιτυχημένη.

Η στρατηγική υψηλών επιδόσεων όταν εκτελείται σωστά μπορεί να αποφέρει επιχειρηματικά οφέλη στην εταιρεία. Αλλά για τις υπεύθυνες εταιρείες του 21ου αιώνα μετρούν και άλλα πράγματα.

Έτσι, όχι μόνο τα επιχειρηματικά αποτελέσματα της στρατηγικής υψηλής απόδοσης είναι σημαντικά. Αλλά και το κόστος που συνεπάγεται.

Οι εργαζόμενοι μας εμπλέκονται και παρακινούνται; Ποιες ήταν οι επιπτώσεις μας στο περιβάλλον; Βοηθήσαμε τους πελάτες μας να προχωρήσουν μπροστά;

Σχετικά με την τεχνολογία blockchain και το νέο περιβάλλον που οικοδομούν oι νέες τεχνολογίες, σε ποιες εφαρμογές εστιάζεται σήμερα το ενδιαφέρον;

Το blockchain είναι μαζί μας περισσότερα από 11 χρόνια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιτυχούς χρήσης σε διάφορες βιομηχανίες. Το blockchain δεν είναι πλέον το επίκεντρο των νεοφυών εταιρειών.

Το 2020 θα είναι ένα έτος όπου οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές, οι κεντρικές τράπεζες θα δουλέψουν, ανεξάρτητα αλλά και από κοινού σε ομάδες εργασίας, σε διάφορες περιπτώσεις εφαρμογών, όπως τα ψηφιακά νομίσματα και η αποκεντροποιημένη ταυτότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα