Το ελληνικό χρέος σταθερά στο «ραντάρ» των επενδυτών -Σε νέο ναδίρ η απόδοση

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 11:33
UPD:11:36
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

H στροφή προς το ασφαλές καταφύγιο του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους και το «κυνήγι» για υψηλότερες αποδόσεις κρατούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σταθερά στο ραντάρ των επενδυτών. Σε νέο ιστορικό χαμηλό το κόστος δανεισμού στη δεκαετία, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για υποχώρηση ακόμη και κάτω από το «φράγμα» του 1%.

Η προσδοκώμενη αναβάθμιση των οικονομικών προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η πρόσφατη «ψήφος εμπιστοσύνης» του οίκου Fitch, σε συνδυασμό με την ευρύτερη τάση διεθνώς για στροφή προς τις αγορές κρατικού χρέους ευνοούν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,02% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 149 μονάδες βάσης.

Η συνεχής αποκλιμάκωση στην απόδοση του 10ετούς δικαιώνει τις προβλέψεις διεθνών οίκων για υποχώρηση ακόμη και κάτω από το όριο του 1%. Οι βελτιωμένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και η φιλοαναπτυξιακή πολιτική αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch φέρνει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας το δρόμο για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι και το κλειδί για να ανοίξει την πόρτα της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες βέβαιη πως αυτό θα συμβεί. Και η αγορά σήμερα δείχνει να συμμερίζεται την αισιοδοξία της. 

Το ολοένα και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τουε ελληνικου χρέους, γεγονός που λειτουργεί ως ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε πρόσθετο χώρο για φοροελαφρύνσεις και αύξηση δαπανών, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Στην ευρύτερη Ευρωζώνη, η τάση αποφυγής ρίσκου συνέβαλε σε υποχώρηση των αποδόσεων, με ιταλικό και ιρλανδικό χρέος στο επίκεντρο, αφότου η Fitch διατήρησε την αρνητική προοπτική για την Ιταλία και μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιρλανδία, με την «έκπληξη» του Sinn Fein.

H απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε κάτω από το 1%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ιρλανδικού τίτλου υποχωρούσε μία μονάδα βάσης, στο -0,12%. Η αγορά ομολόγων δεν φάνηκε να αντιδρά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιρλανδία, εστιάζοντας κυρίως στον κοροναϊό και την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα