Κίνα: «Φωτιά» στις τιμές χοιρινού και πληθωρισμό

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 08:41
UPD:08:45
REUTERS/Jason Lee

Άλμα 116% έκαναν τον Ιανουάριο οι τιμές χοιρινού στην Κίνα, με αποτέλεσμα οι τιμές τροφίμων να αυξάνονται κατά 20,6% τον προηγούμενο μήνα και εκτοξεύοντας τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 5,4%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής.

Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 4,9% του πληθωρισμού σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, η άνοδος στις τιμές καταναλωτή οφείλεται στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Νέο Σεληνιακό Έτος, σε συνδυασμό με την εμφάνιση του κοροναϊού. Οι τιμές του χοιρινού είχαν σημειώσει μεγάλη αύξηση 97% και τον Δεκέμβριο. 

Οι τιμές του χοιρινού στην Κίνα αυξάνονται εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει αφανίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού χοίρων της χώρας. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για χοιρινό κρέας -βασικό είδος διατροφής στην Κίνα- αυξάνεται κατά την περίοδο του Νέου Σεληνιακού Έτους, Από την άλλη, η επιδημία του κοροναϊού, που άρχισε από την πόλη Βουχάν, ενδεχομένως να προκάλεσε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, επισημαίνει ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος στην Capital Economics.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα