Στο ζήτημα της ανάπτυξης της τεχνολογίας «5G» στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, από το βήμα του 2ου «Thessaloniki Regional Forum».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μεταξύ άλλων, επέστησε την προσοχή στην πορεία μετάβασης από το «4G» στο «5G», ενώ σημείωσε πως ΗΠΑ χαιρετίζουν το γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει αρχές και αξίες, κοινές για τις δύο χώρες, σε ό,τι αφορά τον χειρισμό τέτοιων δύσκολων ζητημάτων».
Υπογράμμισε δε, ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εφιστά την προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα, παραπέμποντας στην «κοινή εργαλειοθήκη μέτρων» για την αντιμετώπιση των κινδύνων ασφάλειας που σχετίζονται με την ανάπτυξη των δικτύων «5G».
«Πολύ απλά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκτιμούν ότι είναι δυνατόν να μετριαστεί επαρκώς ο κίνδυνος περιορίζοντας τον ρόλο ενός μη αξιόπιστου προμηθευτή σε ορισμένα μόνο τμήματα του δικτύου» επεσήμανε, παράλληλα, αναφερόμενος στη Huawei.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει απαγορεύσει καθολικά τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στην ανάπτυξη του αμερικανικού δικτύου «5G», εγείροντας ζητήματα ασφάλειας, καθώς κατηγορεί τη διοίκηση ότι ενεργεί ως «κατάσκοπος» της κινεζικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει έκκληση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν αναλόγως. Ωστόσο, προς το παρόν, τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποφύγει να υιοθετήσουν τη σκληρή αμερικανική στάση απέναντι στη Huawei.
«Σε υψηλό επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόξενος έκανε ειδική μνεία και στις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον.
«Η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών - Ελλάδας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο τώρα. Κι αυτό επειδή έχουμε εμπιστοσύνη ότι η δύσκολη περίοδος, την οποία διήλθε την τελευταία 10ετία η Ελλάδα, είναι πλέον πίσω μας».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στις ευκαιρίες και τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας και των καινοτόμων τομέων - ιδιαίτερα εδώ στη βόρεια Ελλάδα - και εμπιστευόμαστε τις αξίες και τις πεποιθήσεις που μοιραζόμαστε από κοινού με τους Έλληνες εταίρους μας, οι οποίες και καθιστούν την Ελλάδα έναν τόσο αξιόπιστο σύμμαχο και ηγέτη σ' αυτή την περιοχή, μια περιοχή που βλέπουμε από κοινού να αναπτύσσεται»
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στη Θεσσαλονίκη, χαιρετίζοντας την ψηφιακή της μεταμόρφωση.
«Οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, το ζωντανό εκπαιδευτικό τοπίο, τις δυνατότητες σε ό,τι αφορά τα logistics και την επικοινωνία που συνυπάρχουν εδώ στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες αποτελούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την πόλη και την περιοχή».
«Με ενθουσιασμό υποστηρίζουμε τη Cisco και τη Pfizer στην απόφασή τους να έρθουν εδώ και να λειτουργήσουν κέντρα καινοτομίας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε εταιρείες, όπως η Deloitte και η Veltio, αλλά και άλλες που ήδη εργάζονται εδώ σ' αυτούς τους τομείς».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ