Τα 12 βήματα για τη μετα-λιγνιτική εποχή

Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 18:49
UPD:18:50
MotionTeam/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δώδεκα μέτρα άμεσης δράσης για τη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα ημερίδας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ.

Μεταξύ άλλων, το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προωθεί την απολιγνιτοποίηση, ενώ σημείωσε πως η διήμερη επίσκεψή του στην περιοχή έχει ως στόχο τον ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς και τους εργαζόμενους, ώστε να ακούσει τις απόψεις τους.

«Αυτή η περιοχή μπορεί να έχει μέλλον και θα έχει σίγουρα μέλλον και μετά το λιγνίτη. Και το μέλλον αυτό θα το χτίσουμε όλοι μαζί! Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, είναι δέσμευση της κυβέρνησης και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες αυτής της ακριτικής ελληνικής περιφέρειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί προχωράμε στην απολιγνιτοποίηση», ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε τόσο σε περιβαλλοντικούς, όσο και σε οικονομικούς λόγους.

«Ο λιγνίτης έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι το διαμάντι της ΔΕΗ και έχει αντίθετα μεταμορφωθεί σε βαρίδι. Καθώς, ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής τάσης για τη μετάβαση σε μια φιλικότερη στο περιβάλλον οικονομία, η ΔΕΗ ζημιώνεται έντονα από τις αυξημένες τιμές για τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

«Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε αυτό το κόστος. Αυτό ενισχύεται από την ίδια τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ΔΕΗ, η οποία επιτάσσει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιχείρηση, στην κατάσταση που βρέθηκε, δεν μπορεί να σηκώνει ένα βάρος 300 ή και παραπάνω εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο»

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχασε την ευκαιρία να παρουσίασε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο 12 σημείων για την ομαλή μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή.

  • Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει την γρήγορη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2GW στη Δυτική Μακεδονία.
  • Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε εθελούσια έξοδο των υπαλλήλων, που θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τον προϋπολογισμό ούτε για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Η ΔΕΗ θα προχωρήσει με την αναγκαία ταχύτητα την αποκατάσταση των ορυχείων.
  • Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη θέρμανση των περιοχών με άλλους τρόπους, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
  • Προσαρμόζεται ο χωροταξικός σχεδιασμός  ώστε να εξυπηρετηθεί η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
  • Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΠΟΤ) για τις λιγνιτικές περιοχές.
  • Θα αποδοθεί από τη ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές ο πόρος της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.
  • Οι λιγνιτικές περιοχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου.
  • Στηρίζουμε τα σχέδια που διαμορφώνονται από τον τοπικό ΦΟΔΣΑ και εκείνον της Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα (waste-to-energy).
  • Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα αποκτήσει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό ρόλο στην περιοχή.
  • Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές ως ειδικές φορολογικές ζώνες με ειδικά φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
  • Ξεκινάει αμέσως η επεξεργασία του νέου αναπτυξιακού προγράμματος των λιγνιτικών περιοχών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα