Η κινεζική «παράλυση» από τον ιό και οι διεθνείς προκλήσεις σε 4 γραφήματα 

Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 12:23
REUTERS/ALY SONG

Η Κίνα εξακολουθεί να μετράει θύματα από τον νέο κορωνοϊό και η παγκόσμια κοινότητα να βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση για την εξάπλωσή του, αλλά και τις οικονομικές συνέπειες, που αρχίζουν να γίνονται αισθητές σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Ο «μαύρος κύκνος» αυτός για την παγκόσμια οικονομία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις είναι ήδη σοβαρές. Η Ασία νιώθει να βάλλεται πολλαπλώς,η Ευρώπη παλεύει με την αναιμική ανάπτυξη και οι ΗΠΑ ανησυχούν γιασήματα S.O.S.  που εκπέμπει η αγορά repo. 

Οι αλυσίδες εφοδιασμού από τη Νέα Ζηλανδία έως τις ΗΠΑ αισθάνονται τις επιπτώσεις από μία Κίνα σε παράλυση. Οι Toyota και Honda παγώνουν την παραγωγή τους στα κινεζικά εργοστάσια, η Hyundai τραβάει φρένο στην Νότια Κορέα, οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις και μειώνουν προσωπικό και οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν την πολιτική τους. 

Οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας έχουν υποβαθμιστεί έως και 1 ποσοστιαία μονάδα από τις αρχικές του 6%. Ορισμένα εργοστάσια πάντως θα μπορούσαν να ανοίξουν σχετικά σύντομα, εάν πισστοποιηθεί διαρκής επιβράδυνση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων. Οι αγορές έχουν επίσης καλύψει σημαντικό μέρος των τεράστιων απωλειών, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα κινηθούν στο εξής. 

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κρίσιμες συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών. Οι μεγάλες τράπεζες της Δύσης, FED, EKT, κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, την οποία και παρακολουθούν με προσοχή. Ωστόσο έχουν επίσης στείλει μήνυμα πως δεν θέλουν να βιαστούν να λάβουν νέα μέτρα χαλάρωσης. 

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις ασιατικές κεντρικές τράπεζες. Εκείνες των Φιλιππίνων και της Ταϋλάνδης μείωσαν αιφνιδιαστικά τα επιτόκιά τους τις προηγούμενες ημέρες, ενώ δράση ετοιμάζεται να λάβει και της Σιγκαπούρης. 

Η FED δια στόματος του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των βουλευτών και για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά repo, όπου οι απότομες αυξήσεις επιτοκίων του περασμένου φθινοπώρου και οι δυναμικές παρεμβάσεις στις οποίες αναγκάστηκε να προβεί η κεντρική τράπεζα ξύπνησαν μνήμες από την κρίση του 2008. 

Η Ευρώπη περιμένει αυτή την εβδομάδα και δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ, με τα έως τώρα μακροοικονομικά δεδομένα να στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα για το εάν τα χειρότερα έχουν παρέλθει. O μεταποιητικός κλάδος πάντως περνάει μία βαθιά, πολύμηνη ύφεση και η σύγκριση με την εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο είναι απογοητευτική. 

Πάντως η εταιρική κερδοφορία ανακάμπτει. Η IBES Refinitiv υπολογίζει ότι ύστερα από εννέα μήνες εταιρικής ύφεσης στην Ευρώπη, το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη των εταιρειών του Stoxx 600 αυξήθηκαν κατά 1,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2019. 

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα