Folli Follie: Οι παίκτες παίρνουν θέση στη σκακιέρα 

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 12:27
UPD:14:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Folli Follie στις 20 Φεβρουαρίου, που διαμορφώνει κρίσιμες ισορροπίες ως προς τον έλεγχο της εταιρείας στην πιο δύσκολη καμπή της προσπάθειας για την προώθηση του σχεδίου εξυγίανσής της, οι εμπλεκόμενες πλευρές σχεδιάζουν τις κινήσεις τους.

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πήρε σκυτάλη στις εξελίξεις με την αιφνιδιαστική επίσκεψη ανθρώπων της χθες στα γραφεία της εταιρείας. Έτσι κλιμάκωσε την πίεση για την άντληση στοιχείων που θα διευκολύνουν την έρευνα και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες με στόχο μια βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα που υπονομεύει την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς στο σύνολο της. 

Είχε προηγηθεί αποπομπή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διαταγή στις 13.12.2019 κάνοντας χρήση της διάταξης του άρθρου 40 παρ. 2 του ν. 4640/2019. Ακολούθησε η τοποθέτηση των κ.κ. Δ.Βαλαχή και Γ.Ιωαννίδη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Πλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να σχεδιάζει, με τη χρήση των ίδιων νομικών εργαλείων την πλήρη αναδιάρθρωση του Δ.Σ. ώστε να διακόψει κάθε δίαυλο “συνεργασίας” της ηγεσίας της εισηγμένης εταιρείας με την επιχειρηματική οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Σχετικές κινήσεις κυοφορούνται ενόψει της 20ής Φεβρουαρίου, όπου υπενθυμίζεται ότι το βασικό θέμα, πριν προστεθεί η εκλογή νέου Δ.Σ., κατά το αίτημα του βασικού μετόχου Δημήτρη Κουτσολιούτσου (με το 35,06% της εταιρείας), ήταν η ενημέρωση για το ποσοστό της FF στην Dufry, μέρος του οποίου βρίσκεται σε καθεστώς διαιτησίας με τον ελβετικό οίκο ενώ περιλαμβάνεται και στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της. Επομένως, κατά μία έννοια, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τη διοίκηση η οποία θα ηγηθεί της νέας εταιρείας που θα προκύψει (η OpsCo με την σημερινή δραστηριότητα θα ελέγχεται εν μέρη από την τρέχουσα διοίκηση και η AssetCo, με τα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως δεσμευμένα ακίνητα, από τους ομολογιούχους) από δυνητική συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές, με φόντο το πώς θα μοιραστεί η αξία από την ρευστοποίηση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου. 

Με σημερινή δήλωσή του ο Δ. Κουτσολιούτσος εξηγεί γιατί κατέθεσε αίτημα για την ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie.Σε αυτήν εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία της εταιρείας, υποστηρίζει ότι στόχος της κίνησής του είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και επισημάινει ότι αυτή δεν αναιρεί τη στήριξή του στη συμφωνία με τους ομολογιούχους. Όπως αναφέρει της αναδιάρθρωσης του ΔΣ «παρέχει τα εχέγγυα λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου απαλλαγμένου απο οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή ή ίδιον συμφέρον, ώστε να οδηγηθεί η εταιρεία στην εξυγίανση».

Τα 65 εκατ. ευρώ του πακέτου Dufry

Η αξία 804.728 μετοχών της Dufry - μέρος της συναλλαγής για την πώληση απ ό την FF των ΚΑΕ - ξεπερνά τα 65 εκατ. ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ/ελβ.φράγκου και ενδέχεται να αποδεσμευθεί με βάση ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας, θέμα για το οποίο άλλωστε θα ενημερώσει η εταιρεία τους μετόχους της στην γενική συνέλευση της 20/2 ή στις 4/3 στην περίπτωση αναβολής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα