Τζεντιλόνι: Oι μεταρρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο για αλλαγή χρήσης SMPs και ANFAs

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 17:15
UPD:17:20

Τους βουλευτές μέλη της ειδικής διαρκούς επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σχετικά με τη στρατηγική της Κομισιόν για μια πράσινη και δίκαιη οικονομία, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος ξεκίνησε τις επαφές του με τα εθνικά κοινοβούλια με την επίσκεψή του στη Βουλή, δήλωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί στενά με τους εθνικούς βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε δε ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης αποτελεί θετικό βήμα, στρώνοντας το δρόμο για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ώστε να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.

Στη συνέχεια, συνόψισε τις βασικές προτεραιότητες της νέας Επιτροπής όσον αφορά το χαρτοφυλάκιό του ως εξής:

  • επιτυχημένη κλιματική μετάβαση, μέσω της υλοποίησης της πράσινης συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη οικονομική ευκαιρία για την Ευρώπη συνολικά και ιδιαιτέρως για την Ελλάδα
  • προσαρμογή της οικονομικής διακυβέρνησης στη νέα πραγματικότητα μέσω της αναθεώρησης του πλαισίου της οικονομικής εποπτείας
  • ολοκλήρωση της ΟΝΕ, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος και η ενίσχυση των επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο προεδρεύων της συνεδρίασης και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Σταύρος Καλογιάννης, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για απεξάρτηση από τον λιγνίτη, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Ο κ. Καλογιάννης ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την τοπική απασχόληση και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από τη μετάβαση αυτή.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την υποστήριξη της Κομισιόν στην έναρξη της συζήτησης για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα