Κέρδη με οδηγό εταιρείες λιανικής

Στο χορό και η Ευρώπη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση
Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2007 00:01

ΑNAΣΑΝΑΝ τα βαρόμετρα των blue chips στη Wall Street, ανακτώντας μέρος των απωλειών της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές σάρωσαν τις φθηνές μετοχές μετά το sell off των προηγούμενων ημερών. Οι μετοχές εταιρειών του τομέα λιανικού εμπορίου ηγήθηκαν της ανόδου, εγκαινιάζοντας την πρώτη ημέρα της εορταστικής περιόδου, γνωστής ως «Μαύρη Παρασκευή». Στο χορό μπήκε και η Ευρώπη, η οποία ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη 1,5%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι εταιρείες λιανικής πώλησης, καθώς οι καταναλωτές πλημμύρισαν χθες τα μαγαζιά λόγω του εορτασμού της «Μαύρης Παρασκευής», την επόμενη της Ημέρας των Ευχαριστιών. Οι εταιρείες λιανικής Wal-Mart, Target και J.C. Penney πρωτοστάτησαν στα κέρδη.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκαν και οι εταιρείες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές για τα κέρδη τους, όπως η General Electric, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών παγκοσμίως, καθώς ευνοήθηκαν από την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Επίσης, ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος των τραπεζών. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, Citigroup, Bank of America και JPMorgan Chase, αναμένεται να προτείνουν και σε άλλες τράπεζες να συμμετάσχουν στη δημιουργία του σούπερ-fund 75-100 δισ. δολαρίων, που θα ειδικεύεται στην αγορά δομημένων επενδυτικών προϊόντων προκειμένου να βοηθήσουν την πιστωτική αγορά να ορθοποδήσει.

Ο δείκτης S&P 500 έχασε 2,9% την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ χάνει 9,5% από το ιστορικό υψηλό στο οποίο είχε βρεθεί τον Οκτώβριο. Τα κέρδη στην Ευρώπη ήταν κυρίως τραπεζικά, αλλά και μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου ηγήθηκαν της ανόδου μετά την άνοδο των τιμών των μετάλλων και των προσδοκιών για μεγαλύτερες προσφορές εξαγοράς.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,74%, στις 6.262,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 1,94%, στις 5.521,17 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,62%, κλείνοντας στις 7.608,96 μονάδες. Η Rio Tinto και η Anglo American οδήγησαν τις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου σε υψηλά δύο εβδομάδων, ενώ η BNP Paribas και η UniCredit ηγήθηκαν της ανόδου των τραπεζών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα