Rio Tinto: Προς πώληση ενεργητικού αξίας 30 δισ. δολαρίων

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007 11:31
UPD:11:41

ΣΕ αύξηση των μερισμάτων κατά 30% σχεδιάζει να προχωρήσει η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία Rio Tinto, ενώ παράλληλα μελετά και το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών της στοιχείων, συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αμυνθεί έναντι της προσφοράς εξαγοράς από την BHP Billiton.

Αυτά ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tom Albanese, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης των σχεδίων της Rio Tinto σε αναλυτές, επισημαίνοντας ότι «η αξία της Rio Tinto δεν είναι ακόμη πλήρως εμφανής στην αγορά» και ότι «διαθέτουμε καλύτερο σχέδιο ανάπτυξης από τους ανταγωνιστές μας».

Ο επικεφαλής της εταιρείας αποκάλυψε επίσης ότι η Rio ενδεχομένως να τριπλασιάσει την παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος σε περισσότερο από 600 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως.

Η απόρριψη της προσφοράς της BHP, ύψους 128 δισ. δολαρίων, αποκλειστικά σε μετοχές, ως «υπερβολικά χαμηλή», έχει πυροδοτήσει εικασίες περί επικείμενης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου κινεζικού fund. Παρ’ όλα αυτά, ο Albanese διευκρίνισε ότι η Rio δεν έχει δεχθεί μέχρι στιγμής άλλες προσφορές.

Η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί από τις 8 Νοεμβρίου, όταν γνωστοποιήθηκε η υποβολή προσφοράς από την BHP, κατά 23%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της BHP έχει αποχωρήσει από την ίδια ημέρα κατά 11%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα