ΤΟΝ ΔΙΑΡΚΩΣ αυξανόμενο ρόλο της Κίνας και της Ινδίας στις εμπορικές συναλλαγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδεικνούν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, αναφορικά με το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των δύο ταχύτατα αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χρονικό διάστημα 2000-2006 το εμπόριο με τη μεν Κίνα ενισχύθηκε κατά 150%, με τη δε Ινδία κατά 80%.
Έτσι, ενώ το 2000 η Κίνα αποτελούσε τον τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ε.Ε. των 27, από το 2003 έχει αναδειχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο εταίρο της μετά τις ΗΠΑ, με τις εξαγωγές της να ανέρχονται το 2006 σε 64 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές της σε 195 δισ. ευρώ.
Παρ' όλα αυτά, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. με την Κίνα διευρύνθηκε από 49 δισ. ευρώ που ήταν το 2000 σε 131 δισ. ευρώ το 2006.
Στο μεταξύ, η Ινδία από 17η στην εν λόγω λίστα πραγματοποίησε άλμα, φτάνοντας το 2006 στην ένατη θέση.
Τα στοιχεία της Eurostat δημοσιοποιούνται με αφορμή την επίσημη Σύνοδο Ε.Ε. – Κίνας, η οποία θα λάβει χώρα στις 28 Νοεμβρίου στο Πεκίνο, και τη Σύνοδο Ε.Ε. – Ινδίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου στο Νέο Δελχί.
Εμπορικά συμβόλαια ύψους 20 δισ. ευρώ υπέγραψαν Γαλλία και Κίνα
Εμπορικά συμβόλαια ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν σήμερα η Γαλλία και η Κίνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο Πεκίνο.
Το σημαντικότερο συμβόλαιο αφορά την πώληση στην Κίνα 160 αεροσκαφών Airbus, συνολικής αξίας 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στον πυρηνικό τομέα, ο γαλλικός όμιλος Areva κατέληξε σε συμφωνία με την Κίνα για την πώληση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων EPR και του αναγκαίου πυρηνικού καυσίμου για τη λειτουργία τους, έναντι συνολικού ποσού οκτώ δισ. ευρώ, όπως δήλωσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, Αν Λοβερζεόν.
«Πρόκειται για ένα συμβόλαιο ρεκόρ, δεν υπάρχει στην ιστορία των πυρηνικών για ειρηνικούς σκοπούς άλλο συμβόλαιο τέτοιου μεγέθους», τόνισε η πρόεδρος του γαλλικού πυρηνικού κολοσσού.
Η Γαλλία και η Κίνα συμφώνησαν επίσης να μελετήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης των πυρηνικών καυσίμων με την κατασκευή ενός εργοστασίου αξίας 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.
Ο γάλλος πρόεδρος έφτασε χθες στην Κίνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.
Εκκληση Σαρκοζί για ανατίμηση του γουάν
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τον κινέζο ομόλογό του Χου Zιντάο να δώσει το πράσινο φως για την ενίσχυση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του ευρώ, καθώς η Ευρωπαική Ένωση θεωρεί άδικη τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/26/1443787.htm .
«Πρέπει να φτάσουμε σε νομισματικές ισοτιμίες που να είναι αρμονικές και δίκαιες», τόνισε ο Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χου Ζιντάο. «Η Κίνα πρέπει να επιταχύνει την ενίσχυση του γουάν έναντι του ευρώ», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.
Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος αποδέχτηκε πρόσκληση του Χου να επισκεφτεί το Πεκίνο τον επόμενο Αύγοστο για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Επιτρέψτε μου να πω κάτι. Δεν κατέβαλα και μεγάλη προσπάθεια για να αποδεχτώ την πρόσκλησή σας. Γιατί αν δεν με καλούσατε θα ερχόμουν μόνος μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί.