Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι εμπορικές εντάσεις επηρέασαν σημαντικά το περιβάλλον των δημοσίων εγγραφών το 2019, οδηγώντας σε μείωση της δραστηριότητάς τους, τόσο ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, όσο και ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια. Για το 2020 όμως αναμένεται σημαντική άνοδος της δραστηριότητας, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως επισημαίνει σε μελέτη της η Enrst & Young.
Όπως σχολιάζει ο Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων & Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος υπάρχουν σαφείς τάσεις ανάκαμψης. Μάλιστα αναφέρεται ειδικότερα στην τοπική αγορά σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα.
Το 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.115 δημόσιες εγγραφές, με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ύψους 198 δισ. δολαρίων – ποσό μειωμένο κατά 19% σε σχέση με το 2018, ως προς τον αριθμό των εγγραφών, και 4% ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν. Ωστόσο, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχωρούν, παράλληλα με την κάμψη στις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και διάφορα γεωπολιτικά ζητήματα – συμπεριλαμβανομένου του Brexit και των κοινωνικών αναταραχών στο Χονγκ Κονγκ – αναμένεται μια υγιής ανάκαμψη των δημοσίων εγγραφών το 2020, επισημαίνει η ΕΥ.
Παρότι η περιοχή Ασίας–Ειρηνικού σημείωσε γενική πτώση το 2019, ως προς τον αριθμό των συναλλαγών (-1%) και των αντληθέντων κεφαλαίων (-8%), συνέχισε να κυριαρχεί έναντι των άλλων περιοχών, με την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) να έρχεται δεύτερη, τόσο ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, όσο και ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια. Ακολούθως, η αμερικανική ήπειρος βρίσκεται στην τρίτη θέση και στις δύο κατηγορίες. Ο κλάδος της τεχνολογίας εξακολουθεί να κυριαρχεί το 2019, με 263 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν συνολικά 62,8 δις δολάρια. Με βάση τον αριθμό των συναλλαγών, οι κλάδοι της υγείας (με 174 εγγραφές) και των βιομηχανικών προϊόντων (147 εγγραφές), ήταν εξίσου ενεργοί το 2019, ενώ με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, ο κλάδος της ενέργειας (32 δις δολάρια) και ο κλάδος της υγείας (22,5 δις δολάρια) είχαν μια θετική χρονιά.
Η δραστηριότητα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (353 δημόσιες εγγραφές και αντληθέντα κεφάλαια ύψους 84,5 δις δολαρίων) ήταν κατά 5% χαμηλότερη, από πλευράς αριθμού συναλλαγών, και κατά 53% υψηλότερη, από πλευράς κεφαλαίων, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Δύο από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του 2019, σημειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του έτους, βελτιώνοντας τη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών για το συγκεκριμένο διάστημα. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, «Global IPO Trends: Q4 2019».
Ισχυρή δραστηριότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2019 στην EMEIA
Στην EMEIA, ο αριθμός των συναλλαγών (234) μειώθηκε κατά 47% το 2019. Ωστόσο, τα αντληθέντα κεφάλαια (54,2 δισ. δολάρια) αυξήθηκαν κατά 14%, καθώς ήταν η μοναδική περιοχή που σημείωσε αύξηση στα έσοδα το 2019. Οι συναλλαγές στην EMEIA παρέμειναν ισχυρές, αντιπροσωπεύοντας τρεις από τις δέκα κορυφαίες συναλλαγές διεθνώς για το 2019 (στη Σαουδική Αραβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία), και τέσσερις από τις δέκα κορυφαίες δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, από πλευράς αντληθέντων κεφαλαίων.
Τα αντληθέντα κεφάλαια από δημόσιες εγγραφές, αυξήθηκαν σημαντικά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, λόγω τεσσάρων μεγάλων δημοσίων εγγραφών, συμπεριλαμβανομένης της Saudi Aramco, καταγράφοντας αύξηση κατά 174%, ως προς το ύψος των κεφαλαίων, αλλά και μείωση του αριθμού των συναλλαγών κατά 45%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Οι προοπτικές για το 2020: η δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών αναμένεται ζωηρότερη, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους
Ορισμένες αβεβαιότητες που υπήρχαν το 2019 αναμένεται να υποχωρήσουν κατά το 2020. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η αβεβαιότητα σε σχέση με τη σταθερότητα ορισμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν στις αρχές του 2020, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά τη γενικότερη ψυχολογία ως προς τις δημόσιες εγγραφές.
Με μια σειρά σημαντικών δημοσίων εγγραφών να βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις περιοχές, και ειδικότερα, στην αμερικανική ήπειρο, όπου ένας αριθμός μεγάλων εταιρειών–unicorns (startups με εκτιμώμενη αξία μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων) αναμένεται να εισαχθούν στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των συναλλαγών, σε σχέση με το 2019.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ.Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων & Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Παρά την κάμψη που παρουσιάστηκε διεθνώς το 2019 στις δημόσιες εγγραφές, εξαιτίας, κυρίως, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της δραστηριότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής ανόδου του Δείκτη τους τελευταίους έξι μήνες, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι και η χώρα μας θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτήν τη θετική δυναμική, εξασφαλίζοντας νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης και για τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Πτώση της δραστηριότητας στην αμερικανική ήπειρο εξαιτίας της γεωπολιτικής και εμπορικής αβεβαιότητας
Με 213 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 53,9 δις δολάρια, ο αριθμός των συμφωνιών, αλλά και τα αντληθέντα κεφάλαια, στην αμερικανική αγορά το 2019, σημείωσαν πτώση κατά 20% και 10%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2018. Οι ΗΠΑ παρέμειναν στο επίκεντρο, ως η κορυφαία πηγή δημοσίων εγγραφών για το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 77% των δημοσίων εγγραφών της αμερικανικής ηπείρου, και το 93% των αντληθέντων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων εγγραφών 24 εταιρειών–unicorns.
Οι αγορές δημοσίων εγγραφών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού παραμένουν αποδοτικές
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών, σημειώνοντας το 2019, επτά από τις δέκα κορυφαίες συναλλαγές παγκοσμίως, βάσει αριθμού εισαγωγών, και πέντε από τις δέκα κορυφαίες συναλλαγές από πλευράς αντληθέντων κεφαλαίων. Ωστόσο, ο όγκος των συναλλαγών μέσα στο έτος (668) μειώθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2018, ενώ τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν (89,9 δις δολάρια), μειώθηκαν κατά 8%.
naftemporiki.gr