Τι χρωστούν οι Έλληνες στον Ντράγκι;

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 13:24
UPD:13:30
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Στη βράβευση του Μάριο Ντράγκι με το παράσημο του Σταυρού της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις υπηρεσίες που προσέφερε για τη διάσωση του ευρώ αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Οι Έλληνες του Ντράγκι» η εφημερίδα σημειώνει ότι «στη Γερμανία η βράβευσή του είναι αμφιλεγόμενη». «Τι να λένε άραγε οι Έλληνες; Εκεί συνέβη κάτι την περασμένη εβδομάδα που ασφαλώς δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τις ενέργειες του Ντράγκι», σχολιάζει η εφημερίδα παραπέμποντας στην επιτυχή έκδοση του 15ους ομολόγου με επιτόκιο 1,8%.

«Αρχές της δεκαετίας του 2010 η εικόνα ήταν διαφορετική» σημειώνει η εφημερίδα, εξηγώντας: «Την εποχή εκείνη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα ύψη και η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Τότε ανέλαβε δράση ο Ντράγκι. Με την περίφημη φράση ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ (‘whatever it takes’) κατέστησε σαφές στις αγορές ότι όσο δικαιολογημένο κι αν ήταν -δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης- το ότι στοιχημάτιζαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, η ΕΚΤ δεν θα επέτρεπε μια τέτοια εξέλιξη».

«Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα χρωστά ασφαλώς περισσότερα στον Ντράγκι απ’ ό,τι η Γερμανία» παρατηρεί η FAS, ενώ επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα «αν εξακολουθεί να είναι η εκπληκτική επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές απότοκο της τότε πολιτικής διάσωσης του ευρώ»: «Μπορεί η Ελλάδα να έχει σταθεροποιηθεί και […] η οικονομία καταγράφει ελαφρά ανάπτυξη. Η ανεργία είναι όμως υψηλότερη από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ οι τράπεζες έχουν στα βιβλία τους μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων. Παρά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης η υψηλή ζήτηση των ομολόγων δεν έχει τόσο σχέση με την οικονομική ανάπτυξη αλλά περισσότερο με το γεγονός ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν ελάχιστα κρατικά ομόλογα που έχουν θετικές αποδόσεις».

Η εφημερίδα επισημαίνει παράλληλα πως «το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 180%» κάτι που «παραμένει ανησυχητικό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα