Από την έντυπη έκδοση
Αύξηση της αξίας του παραγόμενου προϊόντος κατά τουλάχιστον 60% μέχρι το 2030, στα 900 εκατ. ευρώ, μπορεί και πρέπει να πετύχει η ελληνική υδατοκαλλιέργεια, βάζοντας ως στοίχημα την καθιέρωση του σήματος «Fish from Greece» στις διεθνείς αγορές και την ταύτισή της με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε εκδήλωση στην Agrotica ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Γιάννης Πελεκανάκης, ο κλάδος πρέπει να σημειώνει ετήσια αύξηση κατά 4% στην επόμενη δεκαετία, φθάνοντας στους 185.000 τόνους προϊόντος ως το 2030, από τους 110.000-120.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού που παράγει ετησίως. Οι πωλήσεις των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών έφθασαν το 2018 σε 550 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% αντιστοιχεί σε εξαγωγές. Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών αποτελείται στην Ελλάδα από 66 επιχειρήσεις που λειτουργούν 320 μονάδες, στις οποίες απασχολούνται 4.000 άτομα άμεσα και 6.000 έμμεσα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις που πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε από το βήμα της ίδιας ημερίδας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, τα περιθώρια ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας είναι τεράστια και η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η εξασφάλιση του απαιτούμενου χώρου για την επέκταση των μονάδων. Ωστόσο, έχουν παρουσιαστεί σημαντικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες έγκρισης των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και στο ειδικό χωροταξικό, αλλά πλέον επιχειρείται μία ολιστική προσέγγιση με στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή τους και την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις. «Στον σύγχρονο κόσμο το μικρό ψάρι δεν κινδυνεύει από το μεγάλο, αλλά αντίθετα το γρήγορο ψάρι τρώει το αργό και εμείς θέλουμε να είμαστε μαζί σας το γρήγορο ψάρι» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αραμπατζή.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική