Πάγια ρύθμιση: Οι παγίδες που οδηγούν σε κατασχέσεις

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 07:12
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί, μπορεί ακόμη και στη νέα πάγια, εάν δεν προσέξουν, να μη γλιτώσουν από κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων ή ακόμη και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Όλοι οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να καθοριστούν οι δόσεις στη νέα πάγια ρύθμιση θα λαμβάνεται υπ' όψιν το συνολικό δηλωθέν εισόδημα, στο οποίο θα προστίθενται και όλα τα εισοδήματα που έχουν απαλλαγεί ή φορολογηθεί με ειδικό τρόπο, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί υπόχρεοι μπορεί να εμφανιστούν στην εφορία με «πλασματικά» υψηλά εισοδήματα και έτσι να χάσουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις, τις οποίες και δικαιούνται. Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, διατροφή συζύγου λαμβάνονται όλα υπόψη. 

Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι οφειλέτες εναντίον των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις στα υπόλοιπα των καταθέσεών τους, ή κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιδόματα, επιδοτήσεις κ.λπ., δεν θα απαλλάσσονται από τα επαχθή αυτά μέτρα με την υπαγωγή τους στη νέα πάγια ρύθμιση. Έτσι, κάθε φορά που θα πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα εξακολουθούν να δεσμεύονται και να κατάσχονται από την εφορία. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα