Η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει την οικονομία της απέναντι στον ασταμάτητο κοροναϊό

Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 18:03
UPD:23:30
REUTERS/THOMAS PETER

Νέα μέτρα – στα ήδη υπάρχοντα – λαμβάνει η Κίνα σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του νέου κοροναϊού αλλά και να ενισχύσει την οικονομία της, η οποία πλήττεται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την προσωρινή διακοπή των επιχειρήσεων. Συνολικά, 304 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα από την ημέρα που εμφανίστηκε ο κοροναϊός στην πόλη Βουχάν, τον περασμένο Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας. Ο αριθμός των κορυσμάτων φθάνει, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, τις 14.380 από το Σάββατο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση, ενώ καταγράφεται και ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας.

Ένας 44χρονος Κινέζος από τη Βουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, η οποία ως το επίκεντρο της επιδημίας παραμένει αποκλεισμένη, ταξίδεψε στις Φιλιππίνες και πέθανε εκεί το Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων. Η επιδημία παραμένει «σοβαρή και περίπλοκη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Χουμπέι, ο Σιάο Ζούχουα.

Τουλάχιστον 171 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες και περιφέρειες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης, του Χονγκ Κονγκ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Αεροπλάνο το οποίο μετέφερε 250 Γάλλους και Ευρωπαίους πολίτες από τη Βουχάν προσγειώθηκε σήμερα σε στρατιωτική αεροπορική βάση στην Ιστρ, στη νότια Γαλλία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα ένας από τους τρεις Έλληνες γύρισε από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας στη Γαλλία και είναι καλά στην υγεία του. Οι επιβάτες θα υποληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις και στη συνέχεια θα αρχίσει η διαδικασία επαναπατρισμού τους. Επίσης, 124 άνθρωποι επέστρεψαν χθες στη Φρανκφούρτη, στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα φθάνουν πλέον τα 10.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει την αυξανόμενη απομόνωση, καθώς οι χώρες ανά τον κόσμο εφαρμόζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις και οι κυβερνήσεις επαναπατρίζουν τους πολίτες τους, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σχέδια για τη διοχέτευση ρευστότητας 1,2 τρισ. γιουάν (173,8 δισ.δολάρια) στις αγορές τη Δευτέρα, προσφέροντας στήριγμα στην έναρξη των συνεδριάσεων και καθώς η οικονομία της χώρας δοκιμάζεται από την επιδημία του κοροναϊού.

Οι αρχές του Πεκίνου έχουν δεσμευθεί να χρησιμοποιήσουν διάφορα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και τη στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την επιδημία.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για έντονη μεταβλητότητα στις κινεζικές αγορές αύριο, έπειτα από την παράταση των αργιών για το Νέο Σεληνιακό Έτος. Οι αγορές μετοχών, συναλλάγματος και ομολόγων της Κίνας παρέμεναν κλειστές από τις 23 Ιανουαρίου.Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που παράγουν ζωτικά αγαθά να επανεκκινήσουν τις εργασίες τους το συντομότερο δυνατό, ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV, επικαλούμενος μια συνάντηση υπό την προεδρία του Κινέζου πρωθυπουργού Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Στο Πεκίνο, ορισμένα εμπορικά κέντρα παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων διακοπών, αλλά το προσωπικό με χειρουργικές μάσκες ήταν έξω από τα καταστήματα μετρώντας τη θερμοκρασία των πελατών. Πολλά άλλα καταστήματα και καφέ στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις επέλεξαν να παραμείνουν κλειστά.

Ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι το κλείσιμο των συνόρων και οι ταξιδιωτικοί περιρισμοί δεν είναι κατάλληλα μέτρα.

«Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά καλό, παρεμποδίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τη διακίνηση ιατρικών εφοδίων και τις οικονομίες», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους την Παρασκευή.

Ο ΠΟΥ συνιστά τον έλεγχο σε επίσημα σημεία διέλευσης των συνόρων. Και προειδοποιεί ότι το κλείσιμο των συνόρων μπορεί απεναντίας νς επιταχύνει την εξάπλωση του ιού, καθώς οι ταξιδιώτες θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να εισέρχονται ανεπίσημα στις χώρες

Ελπίδες γεννά ωστόσο η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης ότι οι επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κοροναϊού. Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, «με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του ιού».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα