ΔΕΠΑ: Τι αλλαγές πέτυχε στα συμβόλαια με Gazprom και Sonatrach

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 10:24
UPD:10:26
www.depa.gr

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected] 

Αίσια έκβαση είχαν οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΔΕΠΑ με τις Gazprom και Sonatrach για την αναθεώρηση των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες με τη ρωσική και την αλγερινή εταιρεία.

Οι όροι των συμφωνιών εξασφαλίζουν ένα σαφώς πιο ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας στη ΔΕΠΑ, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να επαναδιεκδικήσει βιομηχανικούς πρώην πελάτες της που έχει κερδίσει ο ανταγωνισμός, αλλά διαμορφώνει και ακόμη πιο ευοίωνες συνθήκες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία θα περάσουν τα διακρατικά συμβόλαια. Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom είχαν ως αποτέλεσμα να επανακαθορισθεί ο τρόπος υπολογισμού της τιμής προμήθειας αερίου αγωγού, η οποία πλέον θα βασίζεται κατά 60% στην τιμή του αργού πετρελαίου (oil index) και κατά 40% στις τιμές των spot φορτίων LNG στο hub της Ολλανδίας (TTF). Μια «φόρμουλα» που οδηγεί σε αισθητή μείωση της τιμής αγοράς αερίου από τον βασικό προμηθευτή της ΔΕΠΑ.  

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σημαντικότερη αλλαγή στο νέο συμβόλαιο με τη Sonatrach αφορά τη μείωση των ποσοτήτων αλγερινού υγροποιημένου καυσίμου που θα πρέπει υποχρεωτικά να προμηθευτεί η ελληνική εταιρεία, στο πλαίσιο του συμβολαίου. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα