Διασταυρώσεις στα φορολογικά στοιχεία εταιρειών

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007 10:24

ΣΤΟΝ εντοπισμό, σε πρώτη φάση, των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και σε δεύτερη των φυσικών προσώπων, ακόμη και των μισθωτών, που έχουν οφειλές και θα πρέπει να κληθούν από τις ΔΟΥ για να πληρώσουν τα αναλογούντα πρόστιμα, προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράλληλα, σχεδιάζονται εκτεταμένες διασταυρώσεις στα φορολογικά στοιχεία που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και να αποκαλυφθούν εστίες φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο περιορισμού της παραοικονομίας που προσεγγίζει τα 70 δισ. ευρώ.

Για την επίτευξη μάλιστα των ανωτέρω, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θέτουν άμεσα σε εφαρμογή το σύστημα ELENXIS (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών), εφοδιάζοντας με 1.800 φορητούς υπολογιστές (laptop) τον ελεγκτικό μηχανισμό, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα κατά τους επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις οι ελεγκτές να συνδέονται αμέσως με το σύστημα TAXIS και να αντλούν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το προφίλ των επιχειρήσεων και τις τυχόν εκκρεμότητες ή παραβάσεις έχουν εντοπιστεί.

Οσον αφορά στις διασταυρώσεις στοιχείων τις οποίες έχει ξεκινήσει ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αυτές θα αφορούν:

* Τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιτηδευματίες στο έντυπο Ε3. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος θα επικεντρωθεί στα στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες, τις αγορές, τα ακαθάριστα έσοδα και τις ζημίες.

* Την επιχειρηματική αμοιβή από συμμετοχή σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες.

* Τις επιχειρήσεις που νοικιάζουν ακίνητα σε άλλες εταιρείες, κοινοπραξίες ή τράπεζες.

* Τις επιχειρήσεις με χαμηλό εισόδημα σε σχέση με τις δηλωθείσες εισαγωγές και εξαγωγές.

* Τις περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, με στόχο επιτηδευματίες με υστέρηση απόδοσης φόρου από περιοδική δήλωση, μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα, παραβάσεις Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή ΦΠΑ, συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων και ύψους κερδών.

* Την «περίεργη» απόκλιση εσόδων κατά τα τελευταία χρόνια (διασταυρώσεις στοιχείων Ε1 και Ε3 τελευταίων ετών), αλλά και διασταύρωση ακόμα και με εκθέσεις ελέγχου φοροελεγκτικών υπηρεσιών για εντοπισμό επιτηδευματιών με κατασχέσεις βιβλίων - στοιχείων, πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων, εμπλοκή σε κυκλώματα φοροδιαφυγής.

* Τις αγορές και πωλήσεις βάσει συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, με έμφαση σε όσους εμφανίζουν υψηλούς τζίρους ή μικρό κύκλο εργασιών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα