Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική στη σημερινή συνεδρίαση, που αποτελεί και το «κύκνειο άσμα» του διοικητή, Μαρκ Κάρνεϊ, καθώς και την τελευταία πριν από την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αύριο τα μεσάνυχτα(ώρα Βρυξελλών).
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας αποφάσισε με 7 ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,75%. Αλλά με την ανάπτυξη της ισχνή και τις προκλήσεις του Brexit, όπως και του νέου κοροναϊού να απειλούν την οικονομία, οι αγορές χρήματος έχουν σχεδόν προεξοφλήσει μια κίνηση μείωσης πριν από τα τέλη του έτους. Οι προσδοκίες έδωσαν ώθηση στη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να ενισχύεται στο 1,31 έναντι του δολαρίου, ενώ ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διεύρυνε τις απώλειές του. «Δεν μπορεί κανείς να ρίχνει όλο το φταίξιμο στην Τράπεζα της Αγγλίας για την επιδείνωση της αναπτυξιακής δυναμικής», δήλωσε ο Μαρκ Κάρνεϊ στην τελευταία του ομιλία ως διοικητής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, καθώς στις 16 Μαρτίου παραδίδει τη σκυτάλη στον Άντριου Μπέιλι.
Η Τράπεζα της Αγγλίας εμφανίσθηκε απαισιόδοξη για την οικονομία εν όψει του Brexit, καθώς η αβεβαιότητα πλήττει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Η βρετανική κεντρική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,8% φέτος από 1,3% το 2019 και επιτάχυνση στο 1,5% το 2021.
naftemporiki.gr