ΟΔΔΗΧ: Το προφίλ των αγοραστών του 15ετους και τα επόμενα βήματα

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 13:45
UPD:14:49
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Με φόρα από την επιτυχία της έκδοσης του 15ετους ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου του για σταδιακή «απεξάρτηση» από τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια. Δεν ήταν μόνο το ύψος των προσφορών (ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. ευρώ) και το άκρως ευνοϊκό επιτόκιο (λίγο κάτω από το 1,9%) που ενθαρρύνουν τον οργανισμό δημοσίου χρέους. Το προφίλ των αγοραστών είναι επίσης ένα άκρως θετικό στοιχείο. 

Η συμμετοχή των hedge funds, που είναι από τις πλέον κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς, περιορίστηκε στο 5% σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ. Αντιθέτως το 68% της έκδοσης, από την οποία αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ, πήγε στα χέρια εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και το 14% στα χέρια τραπεζών. Στο 7% ήταν και η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων. 

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή, ιδιαίτερη όρεξη για το ελληνικό ομόλογο έδειξαν φορείς της Βρετανίας, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 32%. Ακολουθούν η Ελλάδα με 16% και η Γαλλία με 14%. Το 10% των αγοραστών ήταν από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, το 7% από Ιταλία, ένα 4% από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιπλέον 4% από ΗΠΑ. 

Όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική έχοντας εξασφαλίσει όχι μόνο υψηλό, αλλά και ποιοτικό ενδιαφέρον για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει η χρονιά να κλείσει με τις υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια να περιορίζονται κοντά στα 8 δισ. ευρώ ή και χαμηλότερα αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο ΟΔΔΗΧ δεν θα «κόψει» εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Θα εξακολουθήσει να κάνει 12 σε ετήσια βάση ώστε να διατηρεί την επαφή με τις αγορές, αλλά το ποσό της κάθε έκδοσης αναμένεται ότι στο εξής θα περιορίζεται στα επίπεδα των 600-700 εκατ. ευρώ ανά έκδοση, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της οφειλής μέσω των εντόκων γραμματίων στα επιθυμητά επίπεδα. 

Θα πρέπει πάντως να θυμίσουμε ότι και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων η χώρα έχει πετύχει να εξασφαλίσει αρνητικό επιτόκιο. Χθες άντλησε το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,05% από 0% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Δεκεμβρίου. Το ποσό περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 113 εκατ. ευρώ.

Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,23 από 1,75 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 31η Ιανουαρίου.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα