Ασφαλιστικό - Προτάσεις Μαγγίνα για την προστασία της μητρότητας

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007 12:04

Αποσπασματικά χαρακτήρισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης, Β. Μαγγίνας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της οικογένειας και τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, στην προστασία της μητρότητας και της οικογένειας «δεν συμβάλλει η πρόωρη έξοδος από την εργασία μιας μητέρας, της οποίας το παιδί διανύει το 15ο - 16ο ή 17ο έτος της ηλικίας του, περίοδος που την έχει πολύ λιγότερο ανάγκη από τα πρώτα βρεφικά χρόνια, όπως άλλωστε υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Πρακτική».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση εξετάζει:

1. Καθιέρωση του δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί, σε όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Μισθωτών, Αυτοαπασχολούμενων και τον ΟΓΑ.

2. Αύξηση του αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου. Ο χρόνος που πλέον θα αναγνωρίζεται, θα ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο σε 5 έτη (1 για το πρώτο παιδί και 2 για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο). Ο χρόνος αυτός θα είναι επιπλέον του χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.

3. Ουσιαστική αξιοποίηση του αναγνωριζόμενου χρόνου, ο οποίος θα χρησιμοποιείται εκτός από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

4. Δραστική μείωση των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένες μητέρες, κατά το πρώτο έτος μετά τη γέννηση του κάθε παιδιού και μέχρι το τρίτο. Η εν λόγω μείωση θα αφορά κάθε γέννηση που θα χωρήσει με την ψήφιση του νέου νόμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα