γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Δεν είναι και τόσο ακριβής η άποψη πως οι συναλλαγές στη Αθήνα παίρνουν τάση από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Υπάρχουν σκοπιμότητες και επενδυτικές “διαφωνίες” για την τρέχουσα αποτίμηση των blue chip.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων από τον κοροναϊό στη χώρα ανέβηκε στα 170 ως το τέλος της Τετάρτης και ο αριθμός των μολυσμένων ασθενών ανήλθε σε 7.711. Μολύνσεις έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον 15 άλλες χώρες και σε κάθε επαρχία της ηπειρωτικής Κίνας. Το ΙΚΕΑ της Σουηδίας δήλωσε την Πέμπτη ότι έκλεισε προσωρινά όλα τα καταστήματά του στην Κίνα λόγω της εκδήλωσης του νέου κορωναϊού.
Οι οικονομολόγοι της J.P. Morgan δήλωσαν σήμερα, ότι ένα μεγάλο αρνητικό σοκ στο τρέχον τρίμηνο θα μπορούσε να κλαδέψει την ανάπτυξη της Κίνας από μια προγενέστερη πρόβλεψη για 6,3% σε 4,9%, έναντι ετήσιου ποσοστού 5,6%. Οι οικονομολόγοι της ING προέβησαν σε παρόμοια πρόγνωση την Τετάρτη. Το φαινόμενο της εξάπλωσης από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο τείνει να είναι πολύ μεγαλύτερο από το επεισόδιο SARS, πρόσθεσαν, επισημαίνοντας ότι το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία έχει υπερτριπλασιαστεί από τότε.
Ο τζίρος καθαρών συναλλαγών χθες πέρασε τα 20,0 εκατ. ευρώ στις 15:30 και τότε ο ΓΔ ήταν στις 935 μονάδες με άνοδο +0,17% έχοντας αλλάξει πρόσημο 10 τουλάχιστον φορές. Το πιθανότερο ήταν να κλείσει πτωτικά, αφού με τόσο χαμηλούς ρυθμούς σημαντική άνοδος δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Η ρευστότητα στο ΧΑ λείπει και αφού φρέσκο χρήμα δεν εισρέει, δύσκολα θα αποφασίσουν να πάρουν επιπλέον ρίσκο οι ήδη τοποθετημένοι με σοβαρά κεφάλαια θεσμικοί. Έχουμε συνεπώς πάλι μια επανάληψη του φαινομένου της συσσώρευσης χαμηλότερα, αλλά κοντά στα υψηλά τελευταίων 12 μηνών, με συνεδριάσεις χαμηλών όγκων στις οποίες οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν εύκολα ο ένας τον άλλον.
Έχουμε λοιπόν συνεδριάσεις μικρού εύρους διακύμανσης για τους βασικούς δείκτες και μικρές μεταβολές που για την ώρα την τρέχουσα εβδομάδα είναι καθοδικές. Αλλά παράλληλα διαπιστώνουμε την ύπαρξη ανταγωνιστικότητας ανάμεσα σε δυο εκ γενετής διαφορετικά επενδυτικά λιμάνια, δηλαδή ανάμεσα στην αγορά ομολόγων και την αγορά μετοχών. Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι ροές των κεφαλαίων κατευθύνονται στα χρηματιστήρια. Ενώ όταν κυριαρχούν αμφιβολίες, τα κεφάλαια στρέφονται στο κρατικό και το εταιρικό χρέος υπό την μορφή ομολόγων. Στην ελληνική κεφαλαιαγορά υπάρχει ακόμα ένας διαφορετικού τύπου ανταγωνισμός.
Γιατί είναι πεπερασμένη η ρευστότητα που την αφορά, παρά την παγκόσμια νομισματική χαλάρωση. Θυμίζουμε πωςη ΕΚΤ είναι πάλι σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) του ευρώ, αλλά οι ελληνικές αξίες δεν περιλαμβάνονται σε εκείνες που επιτρέπεται να αγοραστούν, λόγω χαμηλής βαθμολόγησης της αξιοπιστίας της οικονομίας μας . Η συσσώρευση στο χρηματιστήριο και η σαφής βελτίωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων δίνει δίκαιο, σε όσους υποψιάζονται αποστράγγιση των συναλλαγών στο ΧΑ για τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα, με στόχο την πώλησή τους φέτος, σε μια από τις επόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Οι περιστάσεις αλλά και η στατιστική υπαγορεύουν ως πιθανότερη εξέλιξη στην τρέχουσα καθοδική συσσώρευση μια υποχώρηση ως τις 920 μονάδες που μπορεί να αποφευχθεί μόνο επειδή είναι η πιθανότερη. Χωρίς να υποτιμάμε και την συνειδητή προσπάθεια των ισχυρών θεσμικών να διατηρηθεί ο μέσος όρος πάνω από τις 930, εκτιμούμε πως μπορεί ο ΓΔ να πλησιάσει και τις 905, χωρίς ανησυχία.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Τα καλύτερα των αναμενόμενωναποτελέσματα τριμήνου της Apple και η απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια προκάλεσαν οριακή άνοδο στη Wall Street. Στον αντίποδα, τις πρώτες ζημιές των τελευταίων 20 ετών και περισσότερο ανακοίνωσε η Boeing την Τετάρτη, καθώς βαθαίνει η κρίση των 737 Max, η οποία καθήλωσε στο έδαφος τα αεροσκάφη μετά τη συντριβή δύο πτήσεων.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, με τους αξιωματούχους να επισημαίνουν την ισχυρή αγορά εργασίας και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες από την εξάπλωση του κοροναϊου.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,04% ή 11,60 μονάδες στις 28.734,45, ο S&P σημείωσε οριακή πτώση 0,09% στις 3.273,40 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,06% στις 9.275,16 μονάδες. Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow (+5,4%) και Apple (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M (-2,2%) και Verizon (-1,9%).
Πολλές χώρες, και οι ΗΠΑ, προχωρούν στην απομάκρυνση των πολιτών τους από την κινεζική πόλη Ουχάν, που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από τον κοροναϊό, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα από αυτούς που είχε πλήξει ο SARS. Σύμφωνα με το Associated Press, έχουν επιβεβαιωθεί 5.974 κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, ξεπερνώντας τα 5.327 που είχαν εμφανιστεί λόγω SARS το 2002-2003. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους αυξήθηκε, φτάνοντας στους 132, παραμένοντας χαμηλότερα από τα 348 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα, λόγω SARS. Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ξεπερνάει τα 9.000.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,3% ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,59%.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς στην Ευρώπη, τέσσερα ήταν μέχρι χθες τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών στη Γερμανία που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό κορωναϊό. Όλοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρίας Webasto παραγωγό εξαρτημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία, με έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας.
Στο μεταξύ, αναπάντεχη άνοδο σημείωσε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία καθώς μπαίνουμε στον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης, ο οποίος βασίζεται στην έρευνα σε 2.000 Γερμανούς, ενισχύθηκε στις 9,9 μονάδες τον Ιανουάριο, από 9,7 τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών για 9,6.
Στο εταιρικό μέτωπο, η ευρωπαϊκή κοινοπραξία παραγωγής αεροσκαφών Airbus βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο πρόστιμο ύψους 4 δις δολάρια, αλλά και μείωση των κερδών της για το 2019.
Στις αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,44% στις 419,41 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,04% στις 7.483,57 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,16% στις 13.345,00 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,49% στις 5.954,89 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε -0,2% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,1004 από 1,1022 την προηγούμενη μέρα.
ΧΑ
Μικρές απώλειες στην τρίτη κατά σειρά καθοδική συνεδρία
Στην τρίτη σύνοδο της πέμπτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 935,32 με ανοδικό χάσμα (1,89 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (933,43), κινήθηκαν νευρικά. Με πλάγια κατεύθυνση για 40 λεπτά και κατόπιν ένα κύμα πιέσεων από τις 935,2 μονάδες στις 11:28 βρέθηκε στις 931,6 μονάδες που ήταν το κατώτερο στη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Χρειάστηκαν μόλις 46 λεπτά μετά, για την εγγραφή του μέγιστου μέρας δηλαδή των 936,78 μονάδων από 939,33 την Τρίτη που σημειώθηκε στις 12:13.
Αλλά, μετά τις 12:23 με ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ξεκίνησε μια πλάγια κίνηση μεταξύ των 931,9 και 935,2 μονάδων. Στις 17:01 οδηγήθηκε ο ΓΔ στις 931,9, με το μέγιστο και το ελάχιστο μέρας να παραμένει στην τιμή που εμφανίστηκε στο πρώτο δίωρο. Στις δημοπρασίες εντέλει ορίστηκε το κατώτερο μέρας, οι 913,14 από 930,91 μονάδες την προηγούμενη.
Άρα δεν υπήρξε επανάληψη της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί σε προηγούμενες συνεδρίες, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο μέρας. Αντίθετα οι σταθερές πιέσεις που ξεκίνησαν από τις 15:18 οδηγούσαν σταθερά χαμηλότερα τους δείκτες γιατί δεν εμφανίστηκαν μεγάλες εντολές αγοράς πριν αλλά και στο διάστημα για τις δημοπρασίες. Σήμερα λοιπόν παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις, και παρουσιάστηκε επιπλέον προσφορά στο τέλος του δεύτερου μέρους. Εμφανίστηκαν επίσης μεγάλες εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω από τις 932 που ίσχυαν στο τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο, λιγότερο χρόνο από ότι στο θετικό, κυρίως ανάμεσα στις 933,5 μονάδες και τις 936 μονάδες. Η πτωτική εικόνα που εμφάνισαν όσα από τα ασιατικά χρηματιστήρια λειτούργησαν και οι εντολές αγοράς που επικράτησαν στην Ευρώπη, με βοήθεια από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν θετική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και ανοδική έναρξη που γρήγορα εξελίχτηκε σε ανοδική κίνηση, δεν δικαιολογούν την επιφύλαξη στη διάθεση για συμμετοχή. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα δεν συμβάδιζαν με την τάση στην Ευρώπη.
Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν βοήθησε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, η διατήρηση της πτωτικής κίνησης στα τελευταία 90 λεπτά να ορίσει μια σταθερή αναζήτηση για το κατώτερο μέρας. Έτσι, έκλεισε τελικά 2,22 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας.
Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις μεταβολές τους, ήταν οι ΕΤΕ +1,02%, ΑΛΦΑ +0,98%, ΕΥΔΑΠ +0,53%, ΣΑΡ +0,33%, ΕΥΡΩΒ +0,29%, ΕΛΠΕ +0,24% και ΟΛΠ +0,22%. Οι τράπεζες είχαν ανοδική τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,95%, ΜΟΗ -0,99%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,86%, ΑΔΜΗΕ -0,81%, ΕΧΑΕ -0,71%, ΟΠΑΠ -0,71%, ΦΡΛΚ -0,70% και ΤΙΤC -0,63%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, όση υπήρξε, δεν βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 63,031 από 63,114 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 0,676 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ και ΟΤΟΕΛ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 4 μονάδες και με 2 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 1,19% υποχώρησε στο 1,17%.
Επηρέασαν ανοδικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,60%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,98% από -0,11%, την ΕΤΕ στο +1,02% από -0,81%, ΕΥΡΩΒ +0,29% από -1,99% και την ΠΕΙΡ στο -0,37% από -0,43%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,56% από +0,18% την προηγούμενη σύνοδο.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 14) και τα ΑΡΑΙΓ και ΔΕΗ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,24% οδηγήθηκε στις 931,21 από 933,43 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2319,04 από 2323,68 με μεταβολή -0,20%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,430 από 51,074 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,676 από 5,245 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 26,972 από 41,466 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,059 από 2,683 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 43, των καθοδικών 48 από 59 και 29 από 25 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Συναλλαγές για τα προσχήματα με ουδέτερες προσδοκίες
Στην τρίτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν δε, 4,64 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 2331,00, εμφανίστηκε στις 12:16. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:28, αλλά επίσης στις 17:10 και ήταν οι 2318,51 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2320,10. Το κλείσιμο στις 2319,04 από 2323,68 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,20% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα βυθίστηκε στα 4,454 από 12,979 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 205 συμβόλαια με ανώτερο τις 2330,00 και κατώτερο τις 2319,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2320,00 από 2326,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 35 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με ανώτερο τις 2333,50 και κατώτερο τις 2321,75 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2327,00 από 2330,75 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 152 ανοικτών θέσεων από 143 την προηγούμενη. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 10.304 από 10.307 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά εμφάνισε πτώση. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 17 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 78 συμβόλαια σε τιμές εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2400 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 20 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες.
Οι αγορές στην Ευρώπη αφού ταλαντεύτηκαν στο ξεκίνημα της εβδομάδας, τις επόμενες δυο συνεδριάσεις έδειξαν σημάδια διάθεσης για να σταματήσει η πτώση που προκλήθηκε από τη φυγή από το ρίσκο, λόγω ανησυχιών που γέννησε η εμφάνιση του κορονοϊού. Η Αθηναϊκή αγορά δεν επηρεάστηκε αρχικά όσο τα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά οι επιφυλάξεις των θεσμικών εκφράστηκαν εντονότερα με την απουσία διάθεσης για συμμετοχή στις συναλλαγές.
Οι εγχώριοι αναλυτές εμμέσως αναφέρονται στην αιτία της πτώσης του ημερήσιου τζίρου και προσεγγίζουν τεχνικά τα όρια της κίνησης του μέσου όρου και επιμένουν να αποδίδουν στο διεθνές κλίμα σημαντικό ρόλο. Η αναφορά της Standard & Poor's, σχετικά με το σχέδιο ‘Ηρακλής’ το οποίο εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα των Ελληνικών Τραπεζών αλλά μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό πιθανά ερμηνεύει την πρόσφατη εμφανή αδυναμία του Τραπεζικού δείκτη να περάσει τις 890 μονάδες. Επίπεδα τιμών που θα απελευθερώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών για τις μετοχές του κλάδου που επηρεάζει την τιμή των βασικών δεικτών υπολογίσιμα.
Η Merit Sec επισημαίνει: “Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 927 μονάδες (ΚΜΟ 20) και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 950 μονάδες. Η FED θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της”.
Η Eurobank Eq. τονίζει: “Σήμερα η Αγορά προσπάθησε να ανακτήσει μέρος των προηγούμενων απωλειών, αν και πρέπει να τονίσουμε πως η ψυχολογία παραμένει μικτή, καθώς οι Επενδυτές συνεχίζουν υπολογίζουν τις επιπτώσεις από τον ιό της Κίνας, ο οποίος εξαπλώνεται”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η 1η έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις Αγορές τη νέα χρονιά, στέφθηκε από επιτυχία τόσο σε όρους υπερκάλυψης της έκδοσης, όσο και τιμολόγησής της, χωρίς ωστόσο να τύχει ανάλογης αξιολόγησης από το Χρηματιστήριο. Η ασύμμετρη αυτή συμπεριφορά δεν αποκαταστάθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η συναλλακτική αναβάθμιση είναι αναγκαία, για να σταθεροποιηθεί η ανοδική κίνηση του ΓΔ”.
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει: “Η γενική τάση παραμένει ανοδική, με πρώτη στήριξη του ΓΔ, στις 925 και με πλέον ισχυρή ζώνη 915 - 905. Αντίσταση το προηγούμενο υψηλό, στις 950 μονάδες. Η εγχώρια, ειδησιογραφία είναι θετική και εκτός απρόοπτου γεγονότος, οι διορθώσεις μέχρι την παραπάνω ζώνη, αποτελούν ευκαιρία για επιλεκτικές τοποθετήσεις. Σύμφωνα με την Standard & Poor's, το σχέδιο ‘Ηρακλής’ δεν θα λύσει τα προβλήματα των Ελληνικών Τραπεζών και μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ:
“Η έκδοση του 15ετους ομολόγου με ισχυρή υπερκάλυψη, σε συνέχεια της αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch σε ‘ΒΒ’ με θετικό outlook, κατάφεραν να απορροφήσουν τους διεθνείς κραδασμούς υπό τους φόβους εξάπλωσης του κορονοϊού.
Η κόπωση που είχε παρατηρηθεί στις Ξένες Αγορές, βρήκε την αφορμή που χρειαζόταν για μια διόρθωση, χωρίς όμως ακόμα να έχει χαλάσει η τεχνική τους εικόνα.
Αναμενόμενα, ο Γενικός Δείκτης βρήκε αντίσταση στις 945 μονάδες, όπου αποτελούν το πρώτο δύσκολο επίπεδο μέχρι την κρίσιμη αντίσταση των 1013 μονάδων.
Οι ταλαντωτές πλέον έχουν καθοδική τροχιά, με τον MACD να έχει δώσει σήμα πώλησης, με πρώτη τασική στήριξη στις 920 μονάδες. Χαμηλότερα, η περιοχή των 905 μονάδων αποτελεί την μεσοπρόθεσμη στήριξη, με την Αγορά να παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή στην μεγάλη εικόνα, όσο συντηρείται άνω των 900 μονάδων.
Η περίπτωση του δείκτη Τραπεζών παραμένει προβληματική, καθώς συντηρεί το σήμα πώλησης εδώ και 2 μήνες, εκτελώντας μια συσσώρευση τιμών. Το σημείο καμπής παραμένουν οι 885 - 890 μονάδες, με την παραμονή του δείκτη χαμηλότερα να μην είναι ενθαρρυντική.
Στα πρόσφατα χαμηλά των 825 μονάδων ανιχνεύεται η πρώτη στήριξη του εν λόγω δείκτη, με τις 780 μονάδες να αποτελούν την ισχυρότερη στήριξη της Αγοράς με την συμβολή σημαντικών τεχνικών στηρίξεων.
Ισχυρότερη διαγραμματικά παραμένει η ΠΕΙΡ διατηρώντας το σήμα αγοράς, ακολουθούμενη από την ΕΤΕ και την ΑΛΦΑ με ουδέτερο σήμα και τέλος την ΕΥΡΩΒ με το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης.
Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις Διεθνείς Αγορές, όπου θα καθορίζουν την τάση και στο εσωτερικό. Το αντίκτυπο του ιού στην Κινεζική Οικονομία θεωρείται πλέον δεδομένο, ενώ μία εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα έχει ανάλογα αποτελέσματα οικονομικής επιβράδυνσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις Αγορές. Προς το παρόν τα κρούσματα στην Δύση μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού, με τους Ειδικούς να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα την κατάσταση”.
Σήμερα
Τα ασιατικά χρηματιστήρια και τα νομίσματα υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 30/1, καθώς ο αριθμός των νεκρών από έναν κοροναϊό που εξαπλώθηκε στην Κίνα αυξήθηκε και αναφέρθηκαν περισσότερες περιπτώσεις προσβεβλημένων σε όλο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell αναγνώρισε την Τετάρτη τους κινδύνους από οποιαδήποτε επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, αλλά δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να δούνε ποια θα ήταν η έκταση των επιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας μειώθηκε αρχικά κατά 1,7% σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν επτά εβδομάδων, ενώ στις 9:10 δική μας ώρα έχανε -2,26%. Έχει πέσει σε έξι διαδοχικές συνεδρίες.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 2% ενώ στις 9:10 δική μας ώρα έχανε -1,72%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,7%, ενώ στις 9:10 δική μας ώρα έχανε -2,87% και έχασε περισσότερο από 9% τις 10 ημέρες από την εξάπλωση ανησυχιών για το μέλλον των αγορών λόγω του κορονοϊού.
Δείκτης αναφοράς της Ταϊβάν, ο TWII υποχώρησε 4,9%, το οποίο αν διατηρηθεί θα είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε 15 μήνες, στην πρώτη του συνεδρίαση μετά το διάλειμμα από την αργία λόγω του σεληνιακού νέου έτους. Τελικά στις 9:10 δική μας ώρα έχανε -5,75%. Το δολάριο της Ταϊβάν TWD μειώθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων των 10 ετών, τα οποία μειώνονται όταν οι τιμές αυξάνονται, έπεσαν σε χαμηλό για το τρίμηνο 1,5600%. Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών των αμερικανικών χρηματιστηρίων εμφανίζουν απώλειες -0,8%.