Πώς ο κοροναϊός ξεγύμνωσε τις αδυναμίες του ΟΠΕΚ

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 18:07
UPD:18:09
EPA/SERGEI ILNITSKY

Δεν είναι μόνο οι μετοχές, που προσβλήθηκαν από τον ιό της... ανησυχίας για τις επιπτώσεις, που θα έχει η εξάπλωση του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία. Το πετρέλαιο βρέθηκε στο στόχαστρο από την πρώτη στιγμή, παρά τις διαρκείς προσπάθειες του ΟΠΕΚ να στηρίξει τις τιμές μέσω της συμφωνίας με τη Ρωσία. Η εξέλιξη έρχεται να αποκαλύψει ότι ο ρόλος και οι δυνατότητες επιρροής του άλλοτε πανίσχυρου καρτέλ έχουν πια περιοριστεί. 

Οι παραγωγοί εξακολουθούν βέβαια να έχουν σημαντικό λόγο και να επηρεάζουν την αγορά με την προσφορά τους. Εάν δεν είχε φροντίσει ο ΟΠΕΚ να βάλει «κόφτη» στη ροή, που έφτανε στην αγορά, οι τιμές θα είχαν βυθιστεί σε μία περίοδο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο η παρέμβασή του έχει όρια. Πρώτον γιατί οι ανεξάρτητοι παραγωγοί των ΗΠΑ κάνουν το δικό τους παιχνίδι στην αγορά. Δεύτερον και κυριότερο, γιατί πλέον υπάρχει μία δύναμη εξίσου δυνατή, εάν όχι πιο σημαντική από τους παραγωγούς: οι καταναλωτές. Αν κοπεί η όρεξη εκείνων που αγοράζουν το αργό, όσο και να μειωθεί η προσφορά οι τιμές δεν μπορούν να ανακάμψουν.  

Και τι γίνεται όταν ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα, «νοσεί» σοβαρά; Η τιμή κάνει βουτιά σχεδόν 10%, όπως συνέβη αυτό το διάστημα από τις 20 Ιανουαρίου, όταν άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα ο οριθμός κρουσμάτων και θυμάτων και να γίνεται αντιληπτή η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο- ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν έχουν γίνει ορατά τα συμπτώματα. 

Παρόλο που τα τελευταία 24ωρα ήρθαν στο φως πληροφορίες που θέλουν ΟΠΕΚ και Ρωσία να επεκτείνουν τη συμφωνία για τη μείωση της προσφοράς, σε περίπτωση ταχύτερης εξάπλωσης του ιού, το πετρέλαιο δεν κατάφερε παρά να ανακάμψει οριακά σήμερα. Η τιμή του μπρεντ παραμένει κάτω από τα 60 δολάρια, στα 59,85 δολάρια και του αμερικανικού αργού στα 53,59 δολάρια. 

Ο Τζον Ντρίσκολ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JTD Energy Securities, σχολίασε στο CNBC: «Θα το πω όσα πιο κομψά γίνεται. Ο ΟΠΕΚ αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως ακόμη και εάν μείωσει την προσφορά και προσπαθήσει να εξισορροπήσει τα πράγματα, η επιρροή του έχει περιοριστεί». Γιατί; «Γιατί πολύ απλά έχει μετατοπιστεί η ισορροπία ισχύος. Τα τεράστια κοιτάσματα στη Νορβηγία, η ανάδειξη των ΗΠΑ σε μεγάλη δύναμη της αγοράς σημαίνουν μειωμένο μερίδιο, ενώ και η ζήτηση είναι καθοριστικός παράγοντας». 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα