Από την έντυπη έκδοση
Την εξομοίωση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Για τον σκοπό αυτό καλεί περισσότερους από 330 πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων να εισηγηθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου αντικειμενικές τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα και οικόπεδα σε περισσότερες από 23.500 περιοχές της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες περιλαμβάνονται και εκτάσεις όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων.
Οι εκτιμητές, κατά την εκτέλεση του έργου τους, καλούνται να λάβουν υπόψη τους συγκριτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές πώλησης ακινήτων στις περιοχές τις οποίες θα αναλάβουν να καλύψουν. Σε κάθε περίπτωση που δεν θα βρουν διαθέσιμα τέτοια στοιχεία θα πρέπει να συλλέξουν πληροφορίες για το ύψος των ενοικίων που συμφωνούνται στις περιοχές της αρμοδιότητάς τους ή άλλα στοιχεία και πληροφορίες για τη διαμόρφωση αξιόπιστων εκτιμήσεων σχετικά με το ύψος των πραγματικών τιμών των ακινήτων. Επίσης οι εκτιμητές θα πρέπει να εφαρμόσουν μία έως τέσσερις εναλλακτικές μεθοδολογίες.
Η εξομοίωση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους αναμένεται να προκαλέσει: α) Αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας στις οποίες οι πραγματικές τιμές κινήθηκαν ανοδικά και ειδικά σε περιοχές όπου έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων β) Αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές «λαϊκές» περιοχές, όπου οι πραγματικές τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές. γ) Μειώσεις στις φορολογητέες αξίες σε όσες περιοχές τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε οι πραγματικές τιμές να έχουν υποχωρήσει σημαντικά. δ) Αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων τα οποία βρίσκονται στις 7.000 περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών όπου σήμερα δεν ισχύει το σύστημα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική