Talk of the market: To θετικό momentum και τα σχέδια των τραπεζιτών

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 10:56
UPD:10:56

Ο κοροναϊός απειλεί τις διεθνείς αγορές, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αθήνα. Η νέα προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον επιθετικό υιό, με αναβάθμιση του κινδύνου σε “υψηλό” από “μέτριο”, έσπειρε το φόβο για πιθανό ισχυρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία “γκρεμίζοντας” τις τιμές που είχαν αναρριχηθεί σε υψηλά δεκαετίας.

 

Βαριές απώλειες έγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη ενώ στο κόκκινο βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με τους αναλυτές πάντως να βλέπουν την πτώση ως ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις, στον απόηχο καλών νέων. 

 

Στο μέτωπο της οικονομίας σημειώνουμε ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (Γενική Κυβέρνηση) το 2019 διαμορφώθηκε σε 168 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 839 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει υπέρβαση στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα κατά 617 εκατ. ευρώ.

 

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch οδήγησε σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (κάτω από 1,2% για το 10ετές) ανοίγοντας το δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο ΟΔΔΗΧ διαθέτει σήμερα, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, 15ετή ομόλογα, με απόδοση κάτω του 2%.

 

Το θετικό momentum ευνοεί τα σχέδια των τραπεζιτών για εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II). Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η κίνηση της Alpha Bank, την επόμενη εβδομάδα, για έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση. Σε δεύτερο χρόνο θα αντλήσει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για να φθάσει στον στόχο των 800 εκατ. ευρώ, με βάση τις εκπεφρασμένες προθέσεις της διοίκησης. Η κεφαλαιακή ενίσχυση εξυπηρετεί τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της για μείωση των NPLs ως 12 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του project Galaxy.

 

Στο επιχειρηματικό σκηνικό σημειώνεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας Atlas Capital και Viva Wallet για την μεταβίβαση της Praxia Bank. Το deal για την απόκτηση από τη Viva του 100% των μετοχών της ψηφιακής τράπεζας τελεί πλέον υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος. 

 

Σχεδόν στο 1/3 έχει μειώσει σε είκοσι μέρες τη short θέση της στην Εθνική Τράπεζα η Oceanwood. Η καθαρή αρνητική της θέση στις 22 Ιανουαρίου ανήλθε σε 0,55% με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (από 1,56% στις 9/1).

 

Στο 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκε το ποσοστό της Bienville Capital.

 

Νέο γύρο συζητήσεων για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ, καθώς και νέα συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού την Παρασκευή ζητά η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

 

Την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, εκπνέει η προθεσμία εντός της οποίας η Hard Rock μπορεί να καταθέσει - εάν το επιθυμεί - ενστάσεις για την τροπή που πήρε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση άδειας καζίνο στο ελληνικό. Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιες επιτροπές απέρριψαν τον φάκελό της αποδεχόμενες μόνο την πρόταση της κοινοπραξίας Mohegan Gaming & Entertainment - ΓΕΚ Τέρνα. 

 

Στα 11,26 ευρώ ορίστηκε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ στο πλαίσιο της επανεπένδυσης του έκτακτου μερίσματος από μη διανεμηθέντα κέρδη της εταιρείας.

 

Θετικό επενδυτικό κλίμα στον τομέα της ενέργειας, με επιτελείο της κυβέρνησης πλαισιωμένο από αρμόδια υπουργικά στελέχη και συμβούλους να διενεργεί επαφές στο Τόκιο. Στην ατζέντα είναι ραντεβού με δυνητικούς επενδυτές από Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Japan Development Bank (JDB), καθώς και TEPCO, Mitsubishi, Hitachi κ.α.. 

 

Εντωμεταξύ, τη γαλλική πρωτεύουσα επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης για το Ελληνογαλλικό forum που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Θα επισκεφθεί επίσης τις εγκαταστάσεις SUEZ και Veolia και θα έχει επαφές με CEOs και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών όπως EDF, RTE, Total, Imerys, ENGIE, Eren, Valorem, Vinci κ.α..



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα