Ο ιός τρομάζει τα διεθνή χρηματιστήρια

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 19:26
UPD:28/01/2020 10:34
REUTERS/STAFF

Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την παγκόσμια ανησυχία λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού να οδηγεί στο «κόκκινο» τους βασικούς δείκτες στη Wall Street και τον Dow Jones να χάνει όλα τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς. «Αιμορραγία» και στην Ευρώπη, με απώλειες σχεδόν 180 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση λόγω των μαζικών ρευστοποιήσεων. 

Στη Wall Street, οι μετοχές των κλάδων τεχνολογίας και ενέργειας υπέστησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ο δείκτης ημιαγωγών Philadelphia Semiconductor Index έκανε βουτιά πάνω από 3%. Σημαντικές απώλειες και για τις μετοχές εταιρειών με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, όπως οι Wynn Resorts και Nvidia Corp,, υποχωρώντας πάνω από 4.5%. Σε ελεύθερη πτώση και οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου.

«Πανωλεθρία» και στην Ευρώπη, με τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τον κινεζικό κοροναϊό στην επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα να οδηγούν σε απώλειες 2,26% τον πανευρωπαϊκό STOXX 600, τις μεγαλύτερες των τελευταίων τεσσάρων μηνών. 

Περισσότερες από το 97% των μετοχών του STOXX 600 έκλεισαν στο «κόκκινο», έχοντας απομακρυνθεί από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Εξαιτίας των μαζικών ρευστοποιήσεων, ο δείκτης έχει χάσει περίπου 180 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή του. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών, οι αεροπορικές και οι ξενοδοχειακές. Οι μεγαλύτερες εταιρείες πολυτελών ειδών της Ευρώπης έχουν απωλέσει κεφαλαιοποίηση 50 δισ. δολαρίων από τότε που ξέσπασε ο κοροναϊός, την προηγούμενη εβδομάδα.

Με απώλειες πάνω από 2% έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX της Φραγκφούρτης να υποχωρεί σχεδόν 3%, τον FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με πτώση 2,29% και τον CAC 40 του Παρισιού να υποχωρεί 2,68%.

naftemporiki.gr
   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα