Τέλος στα υπερπλεονάσματα βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το 2019 εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μικρή υπέρβαση και εφέτος να είναι σχεδόν μηδενικό σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε μάλιστα ότι το διάστημα από το 2015 έως και το 2019 καταγράφηκαν υπερπλεονάσματα συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα υπάρχει και ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσω της αλλαγής της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις και τις εξαιρέσεις προσφυγικών δαπανών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων χρήση τους για μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων.
Από την πλευρά του ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία στο πεδίο της ποιότητας χάραξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ωστόσο υπάρχουν, όπως είπε, υπάρχουν προκλήσεις. Μία από αυτές η δυνατότητα όσες αλλαγές έγιναν μέσα από πίεση τα προηγούμενα έτη, να διατηρηθούν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Αισιόδοξος ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί όμως και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν όπως τα «κόκκινα» δάνεια, η ανεργία, οι χαμηλές επενδύσεις.
Σημειώνεται πως ο κ. Συλακάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική», αναφέρθηκε στο λεπτομερές χρονοδιάγραμμα με τις μειώσεις φόρων στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση και θα ενσωματώσει το οικονομικό επιτελείο στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο για την περίοδο έως το 2024, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Όπως είπε «το μεσοπρόθεσμο θα προσδιορίζει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, δίνοντας έτσι και την πυξίδα για τον οδικό χάρτη των φορολογικών ελαφρύνσεων. Θα έχει επίσης και τη χρονική προτεραιοποίηση των ελαφρύνσεων αυτών», ενώ πρόσθεσε ότι, εκτός από το «βασικό σενάριο», το μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει και ένα δεύτερο σχέδιο το οποίο θα «στηρίζεται σε χαμηλότερα πλεονάσματα και ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά και την αντίστοιχη δημοσιονομική εξειδίκευσή του».
naftemporiki.gr